Dobrovoljna samoregulacija predstavlja izraz zrelosti jedne medijske zajednice
Sa konferencije, foto:PR Centar

Dobrovoljna samoregulacija predstavlja izraz zrelosti jedne medijske zajednice

Pojava novih digitalnih medija donijela je nove izazove, zbog čega je veoma važno razvijati samoregulaciju i pokušati da se profesionalni standardi u novinarstvu što više očuvaju i zaštite, poručeno je na pres konferenciji Medijskog savjeta za samoregulaciju.

Na konferenciji je predstavljen dio projekta “Izgradnja povjerenja u medije u Jugo-istočnoj Evropi”, koji finansira UNESCO, a realizuje Medijski savjet za samoregulaciju u saradnji sa ombudsmanima Vijesti, Monitora i Dana.

Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju, Ranko Vujović, kazao je da se projekat odnosi na podizanje profesionalnih i etičkih standarda u medijima u regionu i na razvoj samoregulacije i svega što se pod njom podrazumijeva.

“Ovaj dio projekta koji ćemo mi realizovati odnosi se na promociju Kodeksa novinara Crne Gore. Prije dvije godine je usvojen izmijenjeni i dopunjeni Kodeks novinara, ali mi do sada nismo imali sredstava da ga promovišemo, što je bilo neophodno, obzirom da se radi o vrlo bitnom dokumentu. Sada ćemo, uz ova sredstva koja nam je UNESCO dodijelio promovisati taj izmijenjeni Kodeks novinara”, rekao je Vujović.

eu

Vujović, foto:PR Centar

On je kazao da su profesionalni i etički standardi u medijima veoma bitni i da je pojava novih digitalnih medija postavila nove izazove.

“Jako puno se danas govori o lažnim vijestima, alternativnim činjenicama i svim ostalim zloupotrebama na koje nailazimo u medijima. Zbog svega toga, samoregulacija i profesionalni standardi u medijima su dobili na značaju u posljednjem periodu. Zbog toga je jako bitno razvijati samoregulaciju i pokušati da se standardi što više očuvaju i zaštite”, ocijenio je Vujović.

Projekat će, kako je rekao, trajati nekoliko mejseci, i kampanja promocije Kodeksa će biti urađena preko društvenih mreža.

“Koristićemo Facebook, Twitter, Instagram i You Tube kao kanale kojima ćemo slati poruke o novom Kodeksu. U okviru ovoga projekta ćemo uraditi i dvije emisije, televizijsku i radijsku. Takođe će biti štampan i jedan promotivni letak koji ćemo dijeliti građanima, gdje će biti navedena osnovna načela Kodeksa”, najavio je Vujović.

Ombudsman Vijesti i Monitora, Paula Petričević, istakla je da smoregulacija koja je dobrovoljna predstavlja izraz zrelosti jedne medijske zajednice.

“Različiti modeli samoregulacije su prisutni i najbolja samoregulacija je ona koja funkcioniše, bez obzira na to koja je vrsta tijela u pitanju”, kazala je Petričević.

Prema njenim riječima, sloboda izražavanja je ključna vrijednost demokratskog društva, ali kako je dodala, nije apsolutna vrijednost.

“Ona je ograničena odgovornošću za rečeno. Odgovornost za rečeno normira i ovaj Kodeks. Njegova promocija značajno kasni za njegovim usvajanjem i zbog nedostatka sredstava, ali i zbog nekih drugih otvorenih pitanja koja su postojala, a koja smo u međuvremeno uspješno prevazišli”, navela je Petričević.

Ombudsman dnevnog lista Dan, Ilija Jovićević, ocijenio je da bez etičkih normi nema profesionalnog novinarstva.

“Raduje me što su novinari i urednici Dana imali to u svakom momentu na umu, a moj dolazak na to mjesto je samo doveo do institucionalizacije procesa samoregulacije”, naveo je Jovićević.

On je pojasnio da Kodeks novinara javno definiše prava i obaveze novinara i istovremeno im, kako je dodao, daje uputstva kako da na najbolji mogući način obavljaju svoj posao u interesu javnosti.

“Taj interes javnosti leži u sprovođenju svih etičkih postulata koji su, bilo kroz opšta načela ili smjernice sadržani u našem Kodeksu”, objasnio je Jovićević.

Prema njegovim riječima online platforme drugačije pozicioniraju novinare.

“Ali sa stanovišta etičkih normi, mogu se tehnologije i tehnike koje novinari primjenjuju, i u sakupljanju podataka i u njihovom plasiranju, mijenjati ali suština profesije ostaje ista i ona se sastoji u funkciji vijesti, odnosno informacija i u značaju koje one imaju u životu ljudi”, istakao je Jovićević.

Informacija je stvorila demokratiju i koncept novinarstva je, kako smatra, teško odvojiv od koncepta stvaranja društva i kasnije demokratije.

“Zato je i svrha ove promocije da pospješimo poštovanje svega onoga što doprinosi unapređivanju svih demokratskih standarda, naravno uz poštovanje javnog interesa i opštih vrijednosti jednog društva. Ne kaže se bez razloga da je lice subjekat, a da je samo obavješteno lice građanin”, istakao je Jovićević.

Izvor:PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.