Spriječen uvoz više od hiljadu tona hrane koja je sadržala pesticide, vještačke boje, metale
Foto: AA

Jedan od doprinosa zaštiti potrošača u Crnoj Gori

Spriječen uvoz više od hiljadu tona hrane koja je sadržala pesticide, vještačke boje, metale

Inspekcija Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore je u periodu od 6. juna prošle godine do današnjeg dana spriječila uvoz i stavljanje u promet 119 nebezbijednih pošiljki hrane, sa ukupnom količinom hrane sa više od hiljadu tona. To je jedan od doprinosa zaštiti potrošača u Crnoj Gori, poručio je Milutin Simović, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Simović je na konferenciji povodom svjetskog dana potrošača, govoreći o kontroli bezbjednosti hrane, istakao da je rad inspekcije za kontrolu hrane dao veliki doprinos da crnogorski potrošači kupuju i konzumiraju bezbjednu hranu. 

„Od 6. juna 2017. do danas inspekcija Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je spriječila uvoz i stavljanje u promet 119 nebezbijednih pošiljki hrane, sa ukupnom količinom hrane sa više od hiljadu tona. Vraćene i uništene količine hrane su u sebi sadržale nedozvoljene količine pesticida, vještačkih boja, teških metala, bile su mikrobiološki neispravne, a neke od njih nisu sadržavale potrebne informacije koje potrošač hrane treba da ima u skladu sa našim zakonodavstvom. Suvišno je govoriti o tome koliko su ove aktivnosti bile doprinos zaštiti potrošača. Da nije bilo rada ove inspekcije, ta hrana bi bila u našim prodavnicama, na našim trpezama, koristili bi je naši potrošači, naši gosti, naši turisti“, kazao je Simović. 

2018031522924941431680888Web

Milutin Simović, foto:AA

Unapređenje objekata u kojima se proizvodi hrana takođe je važan doprinos zaštiti potrošača, poručio je Simović. 

„Na početku smo realizacije ovog projekta. Kada smo 2014. godine pravili procjenu stanja, tada smo u Crnoj Gori imali samo tri objekta koja su bila usaglašena sa evropskim standardima. Na kraju 2017. imali smo ih 57, to je značajan iskorak. Ovih 57 objekata ispunjavaju sve infrastrukturne, tehnološke, higijenske i druge zahtjeve, u skladu sa evropskim standardima“, kazao je Simović. 

Ministarstvo ekonomije Crne Gore je, čestitajući Svjetski dan potrošača, apelovalo na sve potrošače da koriste svoja zakonom omogućena potrošačka prava. Iz ministarstva je saopšteno da se ove godine Svjetski dan potrošača obilježava pod sloganom „Učinimo digitalna tržišta pravednijim“. 

„Prema podacima Uprave za inspekcijske poslove, u prošloj godini primljeno je 716 žalbi potrošača, kojima su prijavljene 723 nepravilnosti, a koje su se, između ostalog, odnosile na nedostatak kod cijene, usluge, na robi, kao i prigovor za ostvarivanje prava iz garancije“, saopšteno je iz ovog ministarstva. 

Za prva dva mjeseca ove godine primljeno je 98 žalbi potrošača u okviru kojih je prijavljeno 105 nepravilnosti. 

Svjetski dan prava potrošača porijeklo ima u Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. 

Svjetski dan prava potrošača obilježen je prvi put 15. marta 1983. godine. Stoga se svake godine širom svijeta sprovode razne kampanje kako bi se obilježio taj dan, a ujedno omogućila i promocija sveobuhvatnih temeljnih prava svih potrošača. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.