Slovenački premijer Cerar podnio ostavku
Miro Cerar

Nakon poništenja referenduma o gradnji

Slovenački premijer Cerar podnio ostavku

Premijer Slovenije Miro Cerar je podnio ostavku nakon vanredne sjednice vlade i to nakon što je Vrhovni sud poništio referendum o gradnji nove pruge od Kopra do Divače.

"Danas je kap prelila čašu, novi udarac gradnji od strane onih koji žele da zaustave pozitivan napredak Slovenije. Ne želim da učestvujem u takvim pričama. Dragi građani i građanke, zemlja je sada u mnogo boljoj situaciji nego 2014. godine. Vraćam teritoriju u vaše ruke", rekao je Cerar u saopštenju nakon objave odluke o ostavci, a kako prenose slovenački mediji, tokom obraćanja je bio vidno uznemiren.

On je objasnio da je prihvatio odluku da da ostavku jer je neophodno da se zna šta je dobro, a šta loše.

"Prihvatam odgovornost i odluku koju bi svaki političar od povjerenja trebao da donese u takvoj situaciji. Na izborima ćete suditi o tome šta je ispravno, a šta pogrešno i ko zaslužuje podršku", napomenuo je Cerar.

Kako je objasnio, postaraće se da vlada sprovede sve važna pitanja do izbora nove, kao i da će Slovenija biti mirna i stabilna, a o svojoj ostavci zvanično obavijestiti slovenačkog predsjednika Boruta Pahura u četvrtak.

Naime, na sastanku vlade koji je odložen u četvrtak nije pokrenuto pitanje odluke Vrhovnog suda o poništenju referenduma o gradnji nove pruge, a Cerar je premišljao o opcijama nakon saznanja, pa je donio odluku o otkazu, prenosi Blic..

Proteklu nedjelju su karakterisale čak tri loše stvari po Cerara - neregularnosti na javnom tenderu, poništenje rederenduma i neuspješni pregovori sa Unijama javnog sektora. On je ostavkom poremetio probleme vlade i okrenuo svoju pažnju političkoj igri. Nije još poznato kada će se održati parlamentarni izbori, ali ako je vjerovati spekulacijama povodom razgovora slovenačkog predsjednika Boruta Pahura sa predstavnicima partija koji su se odvili prošle nedjelje, većina je bila složna da bi izbori trebalo da se zakažu za 10. jun.

Zbog Cerarove ostavke, taj datum bi mogao da bude pomjeren za nekoliko nedjelja, ali procedure su u rukama zamjenika i predsjednika Pahora. Ujedno, sednica na kojoj bi svi bili i zvanično obaviješteni o ostavci će se najvjerovatnije realizovati tokom sljedeće nedjelje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.