Evo kako treba da koristite potrošačka prava
Foto: Ministarstvo ekonomije

U 2017. primljeno 716 žalbi potrošača

Evo kako treba da koristite potrošačka prava

Svim potrošačima u Crnoj Gori Ministarstvo ekonomije čestitalo je 15. mart – Svjetski dan prava potrošača, koji se ove godine obilježava pod sloganom „Učinimo digitalna tržišta pravednijim“.

Ministarstvo ekonomije iz godine u godinu apeluje na sve potrošače da koriste svoja zakonom omogućena potrošačka prava.

"Prema podacima Uprave za inspekcijske poslove, u prošloj godini primljeno je 716 žalbi potrošača, kojima su prijavljene 723 nepravilnosti, a koje su se, između ostalog, odnosile na: nedostatak kod cijene, nedostatak kod usluge, nedostatak na robi, prigovor za ostvarivanje prava iz garancije i slično. Za prva dva mjeseca ove godine primljeno je 98 žalbi potrošača u okviru kojih je prijavljeno 105 nepravilnosti", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Dalikoristissvojapotrosackaprava

Ministarstvu ekonomije se tokom prošle godine obratilo više od 100 građana koji su tražili pomoć i savjete pri rješavanju sporova, dok je Savjetovalište za zaštitu potrošača od svog osnivanja u novembru asistiralo u oko 40 predmeta u kojima su građani tražili zaštitu potrošačkih prava, ali i svakodnevno pružalo informacije o načinu zaštite potrošačkih prava na zahtjev građana.

Daliznassvojapotrosackaprava1

U saopštenju se podsjeća da su u prethodnom periodu usvojena dva važna zakona koja uređuju ovu oblast, i to Zakon o zabrani nedozvoljenog oglašavanja i Zakon o opštoj bezbjednosti proizvoda, kojima se, zajedno sa Zakonom o zaštiti potrošača na sveobuhvatan način uređuje ova oblast.

Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day), svoje porijeklo ima u "Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača" koju je donio bivši američki predsjednik Džon Kenedi 1962. godine. Prvi puta je Svjetski dan prava potrošača obilježen 15. marta 1983. Stoga se svake godine širom svijeta sprovode razne kampanje kako bi se obilježio ovaj dan, a ujedno omogućila i promocija sveobuhvatnih temeljnih prava svih potrošača.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.