Vraćeno 13 tona mesa zbog nepravilnosti
Ilustracija

Nepropisno obilježavanje

Vraćeno 13 tona mesa zbog nepravilnosti

Tokom januara veterinarska inspekcija je izvršila provjeru nad 665 pošiljki životinja i hrane životinjskog porijekla iz uvoza. Tom prilikom je vraćeno skoro 13 tona svježeg mesa zbog nepropisnog obilježavanja.

Takođe, laboratorijskim ispitivanjem je utvrđeno da jedan uzorak hrane nije odgovarao parametrima bezbjednosti, a dva uzorka hrane nijesu odgovarala parametrima kvaliteta.

“Tokom januara mjeseca, zbog utvrđenih neusaglašenosti, zabranjen je uvoz i stavljanje na tržište jedne pošiljke hrane životinjskog porijekla, koja je vraćena inoisporučiocu. Pošiljka svježeg mesa u ukupnoj količini od 12.975 kilograma, zbog neispunjavanja zahtjeva za označavanje i pošiljka je vraćena inoisporučiocu”, navodi se u izvještaju inspekcije.

Veterinarski inspektori su vršili i nadzor nad sprovođenjem mjera iz Programa obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja, kontrolu rada veterinarskih ambulanti, kontrolu identifikacije i registracije životinja, kao i kontrolu zaštite dobrobiti životinja u objektima za držanje i uzgoj životinja.

“Izdato je 13 rješenja o opservaciji pasa i mačaka radi isključivanja sumnje na bjesnilo; devet rješenja sa mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti životinja i zoonoza. Takođe, izvršeno je ukupno pet kontrolnih pregleda u unutrašnjem prometu, koji se odnose na utvrđivanje ispunjenosti prethodno naređenih mjera od inspektora”, stoji u izvještaju, gdje se navodi da je izvršeno ukupno 1.024 pregleda.

U januaru veterinarskoj inspekciji je podneseno devet prijava za nepoštovanje propisa o načinu držanja životinja.

“Po svakoj zaprimljenoj inicijativi izvršen je pregled, a o preduzetim mjerama i radnjama obaviješteni su podnosioci inicijativa za koje su posjedovani potrebni podaci (mejl, adresa)”, navode iz veterinarske inspekcije.

 

CDM/Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.