CG i Azerbejdžan otvaraju vrata unapređenju odnosa
Foto: Skupština.me

CG i Azerbejdžan otvaraju vrata unapređenju odnosa

Parlamentarna diplomatija i aktivnosti Grupa prijateljstva Azerbejdžana i Crne Gore otvaraju vrata dodatnom unapređenju političkih, ekonomskih, kulturnih veza dvije države, rečeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa predsjednikom Nacionalne Skupštine Azerbejdžana Oktajem Asadovim.

“Povoljna poslovna klima za investitore Azerbejdžana u Crnoj Gori, kao i uspješni projekti u oblasti turizma i logistike, na najbolji način uzajamo promovišu dvije države i stvaraju uslove za realizaciju novih projekata, poput Jadransko-jonskog gasovoda za koji je planirano da prođe i kroz Crnu Goru”, rekao je predsjednik parlamenta Azerbejdžana.

O saradnji Mješovite komisije za ekonomsku saradnju i predstojećem Biznis forumu na kojem se očekuje učešće visokih zvaničnika naše zemlje, bilo je riječi sa predsjednikom Vlade Azerbejdžana Arturom Rasizadeom, koji je iznio očekivanje da unaprijeđenjem ugovorne baze stvorimo i formalne preduslove za intenziviranje spoljno-trgovinske razmjene i podizanje sveukupnih ekonomskih, kulturnh  odnosa na viši nivo.

Slični tonovi prijateljske podrške i priznanja Crnoj Gori na konzistentnoj vanjskoj politici i posebnoj ulozi naše zemlje na Zapadnom Balkanu, čuli su se i na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Elmarom Mamadijarovim, sa kojim je konstatovano da odlični politički odnosi treba da rezultiraju mnogo boljom ekonomskom saradnjom u oblasti energetike, obrazovanja i održivog korišćenja hidropotencijala.

Rezimirajući posjetu Azerbejdžanu, koja je izazvala veliku pažnju ovdašnjih medija, predsjednik Skupštine Crne Gore je rekao da je tokom svih susreta bio vidljiv prijateljski stav i riješenost za razvijanje novih zajedničkih projekata u brojnim oblastima.

“Azerbejdžan cijeni jasne političke poruke naše zemlje vezano za probleme sa kojima se ova država suočava, a takođe ističu povoljnu poslovnu klimu za investitore ove države koja u posljednjim decenijama bilježi ekonomsku ekspanziju. Na svim sastancima je zajednički ocijenjeno da je pred nama mnogo mogućnosti za saradnju, a turistički kompleks Portonovi može biti primjer razvoja budućih uspješnih zajedničkih projekata. Istakao bih takođe učešće na konferenciji u organizaciji Grupe za podršku Putu svile  u PS OEBS čiji je Crna Gora jedan od osnivača, trenutno je čine 22 zemlje, a ima za cilj bolje veze Istoka i Zapada”, kazao je Brajović.

Poručio je da sve to govori o posvećenosti naše zemlje multilateralnoj saradnji, razvoju diplomatskih odnosa i intenziviranja ekonomske saradnje u najboljem interesu građana Crne Gore.

Delegacija Skupštine, u kojoj je bio i poslanik Bogdan Fatić, položila je vijence u Aleji časti i Aleji mučenika, a posjetila je i Počasni konzulat Crne Gore u Bakuu na čijem je čelu posvećeni prijatelj razvoja odnosa dvije zemlje Vugar Alijev.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.