Lavrov: Optužbe Britanije su predstava, nećemo dozvoliti skretanje pažnje
Sergej Lavrov

Uništene zalihe hemijskog oružja

Lavrov: Optužbe Britanije su predstava, nećemo dozvoliti skretanje pažnje

Optužbe koje je Velika Britanija uputila Rusiji za trovanje otrovnim gasom bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke su politička predstava i skretanje pažnje međunarodne zajednice koje Rusija neće dozvoliti, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je ponovio da nije napravljen napredak u zastoju koji je nastao sa Britanijom zbog trovanja Skripalja, a optužbe Britanije nisu ni snažne ni ozbiljne već su politička predstava koja za cilj ima da skrene pažnju međunarodnoj zajednici, što Rusija neće dozvoliti.

Kako je rekao, ukoliko London pošalje zvaničan zahtjev Moskva će na njega odgovoriti u roku od 10 dana.

"Kada zvaničan zahtjev u vezi sa Skripaljem bude poslat, mi ćemo, u skladu sa našim obavezama po Konvenciji o hemmijskom oružju, pružiti odgovor kroz 10 dana koji će odgovoriti na zahtjeve tog međunarodnog dokumenta. Međutim, umjesto da nam pošalje zahtjev, Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da izvodi političku predstavu", rekao je Lavrov.

On je naglasio da zvanična Moskva nije imala nikakav motiv da otruje Skripala i njegovu ćerku, dok bi možda motiv mogli da imaju upravo oni koji pokušavaju da vode rusofobičnu kampanju.

"U utorak su i strani mediji i naši pomenuli veliki broj argumenata kojima se objašnjava zašto Rusija nije mogla da ima nikakve motive za tako nešto. Takvi motivi sigurno mogu da postoje u umovima onih koji bi voleli da nastave rusofobičnu kampanju u svim sferama ljudske aktivnosti, bez izuzetka", rekao je Lavrov.

Ruska ambasada u Britaniji planira da zatraži konzularni pristup Juliji Skripalj, koja je otvrovana zajedno sa svojim ocem, bivšim špijunom Sergejom Skripaljem, javio je Rojters pozivajući se na neimenovani izvor Interfaksa.

Kako je prethodno prenio Tass, portparol Kremlja danas je izjavio da Moskva nema nikakve veze sa trovanjem Skripalja nervnim gasom u Britaniji i poručio da Rusija ne prihvata jezik ultimatuma.

"Stav Moskve je dobro poznat, London je o tome obaviješten diplomatskim kanalima - Moskva nema nikakve veze sa događajem u Velikoj Britaniji", rekao je Peskov novinarima.

On je istakao da Moskva ne prihvata apsolutno neosnovane optužbe protiv Rusije, koje nisu potkrepljene dokazima, kao i da ne prihvata jezik ultimatuma.

Na pitanje novinara da li Moskva strahuje da će se naći u međunarodnoj izolaciji zbog ovog slučaja, Peskov odgovara da se Kremlj nada da će prevladati zdrav razum i da će se druge države zamisliti nad tim da li postoje neki dokazi ili ne i koliko mogu biti osnovane bilo kakve optužbe na račun Rusije.

Britanska premijerka Tereza Mej optužila je u ponedjeljak Rusiju da stoji iza napada.

Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) nađeni su u besvjesnom stanju 4. marta na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici, a u kritičnom stanju je i policajac koji se našao na licu mjesta kada su oni pronađeni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.