Potpiši.me
Foto: Screenshot

Ako ti fali potpis

Potpiši.me

Nonsens crnogorske politike i svega što ona predstavlja najbolje se vidi kroz tri decenije dug vremenski period njenog višestranačja.

Crna Gora gotovo trideset godina živi u pluralizmu, demokratiji-šta god to podrazumjevalo a podrazumjevalo bi da je za tri decenije Crna Gora uspjela dobiti sređen birački spisak, profesionalnu i uglednu izbornu komisiju, uređene izborne zakone...Crna Gora nema ništa od toga, kaže za Kodex Dragiša Janjušević politički analitičar i predsjednik Centra za političku edukaciju.

„Potpuno su pojave poput falsifikovanja potpisa za predsjedničke izbore normalne jer mi iz izbora u izbore imamo priču o nesređenom biračkom spisku. Imamo Državnu izbornu komisiju koja je partitokratsko tijelo a to više nigdje ne postoji, gdje ima pluralizma. Državna izborna komisija kojom upravljaju političke partije jedno je anemično i potpuno nemoćno tijelo, što se pokazalo i u ovom slučaju.“ kaže za Kodex Dragiša Janjušević.

597cad35105849f0b8225a420a0a0a67maxresdefault1preview

Dragiša Janjušević

Mediji se iz sata u sat utrkuju da građane obavjeste ko je sve podržao kog političkog kandidata, protiv svoje volje. Tako se izdvajaju primjeri kako su politički oponenti završili kao podrška drugim predsjedničkim kandidatima a ne svom, izdvajaju se imena vjerskih poglavara, predsjednika sudova...Pri tom niko da se zapita otkud svim tim ljudima osnovni podaci svakog građanina, kao što je jedinstveni matični broj.

Ako ste protiv svoje volje mogli potpisati nečiju predsjedničku kandidaturu ko može da garantuje da protiv svoje volje nećete biti žirant u nekom kreditu. Oni koji se kao bave zaštitom ličnih podataka predlažu da se sledeći put uz potpis podrške uz JMBG  dopiše i broj lične karte. Valjda da se upotpuni dokumentacija za moguće falsifikatore. Jer u Crnoj Gori više izgleda ni da nema tajnih podataka a birački spiskovi, iako nesređeni, izgleda da su dostupni svakome.

„Malo se šta promijenilo od one čuvene fotografije sa početka devedesetih, kada je na prvom referendumu za Jugoslaviju, na bijeloj zastavi 101, komšija glasao za cijelu ulicu. Ovo što je danas aktuelno Centar za političku edukaciju uvidio je mnogo ranije a samo falsifikovanje potpisa DIKu smo prijavljivali i prije dvije godine. I tada je DIK, kao i sada, pokazivao svoju nemoć a ljude koje smo slali da se njima žale na falsifikovan potpis oni su slali kod notara. Da im notar pomogne.“ ne bez ironije konstatuje Janjušević.

Crna Gora je u svom modernom pluralizmu imala nekoliko radnih grupa i komisija za izgradnju izbornog povjerenja. Kad god bi koja od njih završila sa radom povjerenje u izborni proces bivalo je još gore. Danas se dešavaju stvari koje se kose sa elementarnom logikom. Sa zakonima možda ne...Jer po zakonu, samo građanin čiji se potpis nađe u listama više predsjedničkih kandidata može da se kazni, i to od 500 do 2000 eura. A kandidatu kod kog se naiđe na duplikat samo se izbriše. Kome je kandidatura povrđena od ovakve Državne izborne komisije, potvrđena je, makar mu svaki potpis bio falsifikovan.

Onda je na svu priču DIK pokrenuo internet aplikaciju na kojoj se može provjeriti jeste li i kome ste dali potpis. I posljedice toga danas pratimo i moguće najavljene tužbe sudovima itd. itd...Umjesto te aplikacije bolje da je DIK pokrenuo aplikaciju na kojoj bi predsjednički kandidati mogli naći potpise koji im nedostaju. Ako ti fali potpis potpiši.me

Jer bolje da nam jednom falsifikuju potpis nego više puta, pa da nam te druge falsifikate naplate. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.