Zbog prijava o zloupotrebi potpisa: Zatražena ostavka predsjednika DIK-a
Marko Milačić, foto: AA

"Aplikacijom za provjeru potpisa podrške legalizuje se sistem ucjena"

Zbog prijava o zloupotrebi potpisa: Zatražena ostavka predsjednika DIK-a

Kandidat za predsjednika Crne Gore, lider stranke Prava Crna Gora Marko Milačić pozvao je danas predsjednika Državne izborne komisije (DIK) Budimira Šaranovića da podnese ostavku.

Milačić smatra da odluka Državne izborne komisije da napravi softversku aplikaciju za provjeru potpisa predsjedničkim kandidatima nije ustavna, jer kako je istakao, „legalizuje Marko  ucjena“.

Državna izborna komisija (DIK) razvila je softversko rješenje koje biračima omogućava da provjere kojem predsjedničkom kandidatu su dali potpis podrške i da li je on zloupotrijebljen. Već nakon prvog dana kako je aplikacija pokrenuta, više stotina građana Crne Gore prijavilo je zloupotrebu potpisa. Među više stotina do sada otkrivenih zloupotrijebljenih potpisa su i potpisi reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića, predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, poslanika Demokratskog fronta Jovana Vučurovića, kao i brojnih političkih aktivista, novinara, pripadnika nevladinog sektora. 

Potpisi podrške, koji su zloupotrijebljeni, dati su kandidatima za predsjednika Marku Milačiću, Hazbiji Kalaču i Vasiliju Miličkoviću, koji su do sada zvanično predali kandidature. 

2018031422922945431649152Web

Marko Milačić, foto:AA

Govoreći o aferi oko provjere potpisa podrške preko aplikacije DIK-a, predsjednički kandidat Marko Milačić je članove te institucije iz redova opozicije pozvao da se "pobune protiv nepravilnosti", te da, kako je rekao, "ne daju legitimitet ovoj podmetačini". Pozvao je sve opozicione kandidate da se uključe u ovu borbu, "jer ovo nije borba samo Marka Milačića protiv DIK-a". 

"Ovo je predizbnorni puč u režiji režima i DIK-a, podržan od jedne nevladine organizacije. Ovo što se dešava meni, desiće se sjutra njima i vratiti kao bumerang", poručio je Milačić. 

On smatra da se aplikacijom za provjeru potpisa podrške legalizuje sistem ucjena koji, kako je rekao, postoji u Crnoj Gori posljednjih 30 godina pred svake izbore. 

"Sada svako ko ima matične brojeve zaposlenih može da provjeri koga su oni politički podržali. Ovdje je riječ o aferi 'Snimak', ali u novom softverskom vidu. Ovo je velika neustavna i kriminalna radnja DIK-a", rekao je Milačić. 

2018031422922945431649149Web

Foto:AA

Kazao je da je Prava Crna Gora od juče obavila preglede potpisa i utvrdili da "više od 70 slučajeva naših prijatelja, i prijatelja naših funklcionera koji su potpisali se ne nalaze u aplikaciji". 

"Primjer je moj otac, čovjek koji je među prvima potpisao moju kandidaturu, kad se ukuca njegov matični broj, pokazuju da nije podržao mene. To dokazuje o kakvoj je podvali riječ", rekao je Milačić. 

Predsjednički izbori u Crnoj Gori biće održani 15. aprila, a rok za predaju kandidatura je 26. mart. 

Do sada su u predsjedničku trku ušli nezavisni kandidat Vasilije Miličković, lider Prave Crne Gore Marko Milačić i predsjednik Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori (SPP) Hazbija Kalač. 

Kandidaturu su najavili, ali je još uvijek nisu predali, potpredsjednica SDP-a Draginja Vuksanović, kandidat dijela opozicije Mladen Bojanić, naučnik Dragan Hajduković, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i profesor Đorđije Blažić. 

Iz DPS-a su najavili da će ime kandidata saopštiti do kraja sedmice. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.