Radosne vijesti iz Istanbula: Vraća se vid malom Arslanu koji je ujedinio BiH
Arslan Kulačić

Pozitivno reaguje na terapije liječenja zloćudnog tumora na mozgu

Radosne vijesti iz Istanbula: Vraća se vid malom Arslanu koji je ujedinio BiH

Sedmomjesečni Arslan Kulačić pozitivno reaguje na terapije liječenja zloćudnog tumora na mozgu na klinici u Istanbulu, a uskoro će mu se vratiti i izgubljeni vid.

Arslanu je po rođenju dijagnostifikovan tumor na mozgu, tačnije tumor iz grupe primitivnih neuroektodermalnih tumora (PNET), odnosno po novoj klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine iz grupe embrionalnih tumora.

Početkom novembra 2017. godine, sa samo četiri mjeseca, Arslan je operisan u UKC Tuzla, ali se uprkos uspješnoj operaciji tumor nakon izvjesnog vremena vratio i uvećao. Budući da druga operacija nije bila moguća, Arslan je krajem januara prebačen na liječenje u klinici "Acibadem" u Istanbulu.

Reporterska ekipa Anadolije posjetila je kliniku "Acibadem" i razgovarala s glavnim ljekarom Kaglarom Kuhadarogluom, koji je kazao kako su u dosadašnjih pet sedmica liječenja izvršene dvije hemoterapije i kako je Arslanovo kliničko stanje dobro.

“Završili smo drugu hemoterapiju, a treću ćemo početi nakon sedmice kontrola i analiza stanja. Radimo po mapi liječenja, jer je zbog mogućih trenutnih promjena teško odluke donositi na dnevnoj bazi ili kraćim periodima“, kazao je Kuhadaroglu.

Naglasivši da je Arslanovo zdravstveno stanje generalno dobro i da nema značajnijih promjena u njegovom rastu i težini, Kuhadaroglu je kazao kako su ove sedmice vršeni oftamološki pregledi.

“Tumor je Arslanu oštetio i vid. Naš kolega specijalista je nakon pregleda kazao kako se Arslanu vid polako vraća i da se uskoro može očekivati da mu se vid na jednom oku u potpunosti vrati. To je za nas veoma radosna vijest“, kazao je glavni ljekar istanbulske klinike Kuhadaroglu.

Ističući kako je za liječenje Arslana zadužen tim ljekara koji konstantno prate njegovo stanje, Kuhadaroglu je kazao kako je veoma važno da postoji dobar odnos i povjerenje između ljekara i Arslanove porodice.

“Liječenja vodimo uz uzajamno povjerenje i razumijevanje i mislim da će i to dati pozitivan doprinos cijelom procesu liječenja“, zaključio je Kuhadaroglu.

U Bosni i Hercegovini ranije je pokrenut niz humanitarnih akcija za prikupljanje potrebnih 133.000 eura za liječenje malog Arslana u Istanbulu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.