Angela Merkel četvrti put izabrana za kancelarku Njemačke
Angela Merkel

Okončana šestomjesečna politička neizvjesnost

Angela Merkel četvrti put izabrana za kancelarku Njemačke

Njemački parlament danas je održao sjednicu na kojoj je po četvrti put izabrao Angelu Merkel za kancelarku te zemlje i tako okončao gotovo šestomjesečnu političku neizvjesnost.

"Predsjedniče Bundestaga, prihvaćam ovaj izbor", rekla je Merkel nakon što je predsjednik Bundestaga Volfgang Šojble objavio rezultate glasanja zastupnika Bundestaga.

Za Angelu Merkel je glasalo 364 zastupnika što je osjetno manje od 399 koliko raspolaže demohrišćansko-socijaldemokratska koalicija. Pretpostavlja se da najviše otpora dolazi iz redova manjeg koalicionog partnera CDU/CSU, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) koja se do posljednjeg trenutka dvoumila oko ulaska u koaliciju s demohrišćanima.

Izmijenjen kabinet

Angela Merkel bi zajedno s članovima vlade trebala svečano položiti zakletvu u podne.

Iste stranke su bile na vlasti u prethodne četiri godine, ali današnje glasanje događa se 171 dan nakon septembarskih izbora. Socijaldemokrate su prvobitno planirali ići u opoziciju, ali su početkom marta podržali formiranje vladajuće koalicije sa konzervativnim blokom njemačke kancelarke.

Novi kabinet Angele Merkel će u ovom mandatu biti dosta izmijenjen. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.