Do kad će putnici na granici sa Kosovom plaćati 15€ iako imaju zeleni karton?
ilustracija

Do kad će putnici na granici sa Kosovom plaćati 15€ iako imaju zeleni karton?

Ukoliko iz Crne Gore putujete na Kosovo, ili samo prolazite kroz Kosovo, dužni ste da platite 15 eura graničnog osiguranja na graničnom prelazu. Tako je i sa svim građanima koji sa Kosova ulaze u Crnu Goru.

Taj novac morate da date bez obzira na to što imate zeleni karton, jer Kosovo još nije među zemljama u kojima važi taj dokument.

 Kosovski ambasador u Crnoj Gori Skender Durmiši kazao je za portal Antena M da pokušavaju da situaciju riješe kao sa Makedonijom i Albanijom.

"Kosovo još nije dio zelenog kartona. Ipak, pokušavamo da sredimo i tu situaciju, kao sa Makedonijom i Albanijom. Na primjer i ja kad ulazim na Kosovo, ili kada sa Kosova dolazim u Crnu Goru moram da platim tih 15 eura polise. Vjerujem da smo ipak blizu dogovora", rekao nam je Durmiši.

Kako je poručio, situaciju bi trebalo što prije riješiti, ponajviše zbog privredne saradnje dvije zemlje.

"Škodimo i privredi, komunikaciji i turizmu ali optimisti smo da će se to srediti", zaključio je Durmiši.

Direktor Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore Boris Šaban istakao je da je sve pitanje međunarodnog sistema zelenog kartona.

"Kosovo nažalost još nije u sistemu zelenog kartona i pitanje je kada će biti jer još nije međunarodno priznato od Ujedinjenih nacija i to je ono što njih blokira. Mi smo to riješili kroz to granično osiguranje od 15 eura. Zbog čega? Jer kad stranac uđe u Crnu Goru on mora da plati granično osiguranje, koje će garantovati da ukoliko prouzrokuje npr. štetu nekome na teritoriji Crne Gore da će osiguravajuće društvo koje je izdalo polisu i platitu tu štetu", objasnio je Šaban Anteni M.

Kako je dodao, i Crna Gora i Kosovo su trenutno u pat poziciji.

"Pokušavamo to da riješimo kroz neke bilateralne sporazume, ali vam ne mogu tačno reći kada će to biti. Nekoliko puta smo se sastajali sa njihovim predstavnicima, i biće još tih sastanaka", kaže Šaban.

Šaban kaže da bi pomaka moglo da bude i kada je posrijedi trajanje važenja tog graničnog osiguranja.

"Predlagali smo da u okviru tarife od 15 eura probamo da olakšamo građanima kroz npr.produžetak važenja polise, da ne bude njeno trajanje 15 dana. Tu vidim mogućnost da dođe do promjena, dok se situacija ne riješi na duži rok. Sve je i dalje na stolu", zaključio je Šaban.

Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.