Samo po zaslugama: Ukinut nacionalni ključ u ABA ligi
Foto: Ilustracija

Skupština regionalnog košarkaškog takmičenja

Samo po zaslugama: Ukinut nacionalni ključ u ABA ligi

Na Skupštini regionalnog košarkaškog takmičenja odlučeno je da plasman u nacionalnom šampionatu neće donositi automatski plasman u Prvu ABA ligu.

Od sezone 2018/2019 društvo najboljih klubova regiona činiće kao i do sada 12 timova, ali će istovremeno biti ukinut "nacionalni ključ" i ekipe će se rangirati samo po učinku u dvije lige pod okriljem ABA.

To praktično znači da put do elite dolazi isključivo osvajanjem Druge ABA lige, što u ovom trenutku Srbiji otvara mogućnost da bude prva zemlja, shodno novoj odluci, sa maksimalnih pet predstavnika u borbi za Euroligu. 

"Posljednjeplasirani tim Prve ABA lige u sezoni 2017/2018 gubi pravo učešća u sezoni 2018/19, a to mjesto pripada šampionu Druge ABA lige koji ostvaruje direktan plasman u Prvu ABA ligu. Takođe, od sezone 2018/2019 pretposljednji tim Prve ABA lige i drugoplasirani tim Druge ABA lige igraće baraž za plasman u Prvu ABA ligu u sezoni 2019/20. Igraće se po sistemu najbolji u tri utakmice, a prednost domaćeg terena imaće tim iz Prve ABA lige", navodi se na sajtu regionalnog takmičenja. 

Po usvojenom kriterijumu, u sezoni 2018/2019 u Prvoj ABA ligi učestvovaće: Budućnost, Cedevita, Cibona, Crvena zvijezda, FMP, Igokea, Mega Bemaks, Mornar, Partizan, Olimpija, Zadar i šampion Druge ABA lige (pobjednik fajnal-fora u Čačku). 

Klubovi koji ispadnu iz ABA lige jedan imaju zagarantovano mjesto u Drugoj ABA ligi, dok će se ostali učesnici ABA lige dva određivati na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima. Svaka zemlja će imati po dva predstavnika u drugom po rangu takmičenja. 

Umjesto fajnal-fora, od sezone 2018/2019 šampion Druge ABA lige određivaće se u plej-ofu u kome će učestvovati četiri najbolje plasirana tima iz ligaškog dijela takmičenja.

Posljednjeplasirani tim Druge ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u njoj u sezoni 2018/2019 bez obzira na plasman u nacionalnom šampionatu, prenosi B92. 

Prema odluci Skupštine, usvojeni sistem takmičenja neće se mijenjati zaključno sa sezonom 2024/25, osim u slučaju značajnih promjena u evropskoj košarci. 

Skupština ABA lige je, takođe, konstatovala visok nivo kvaliteta u aktuelnoj sezoni Prve i Druge ABA liga, kao i da je urađeno sve kako bi borbe za trofeje predstavljale krunu sezona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.