Savjet za regionalnu saradnju domaćin četvrtog koordinacionog sastanka donatora za Zapadni Balkan
Goran Svilanović

Savjet za regionalnu saradnju domaćin četvrtog koordinacionog sastanka donatora za Zapadni Balkan

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) danas je u Briselu domaćin četvrtog godišnjeg koordinacionog sastanka donatora za Zapadni Balkan.

Na otvaranju sastanka generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović naglasio je da je cilj ovog četvrtog po redu okupljanja donatora da se komunikacija u oblasti donatorske koordinacije u regionu podigne na viši nivo. 

„Ekonomije Zapadnog Balkana su u potpunosti posvećene sprovođenju strategije Jugoistočna Evropa 2020 (JIE 2020) i pratećeg višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor koji obuhvataju značajne reforme, prilagođavanja i usklađivanja. Odgovarajuće finansiranje treba da prati ove korake. Ovaj sastanak stoga korisnicima i donatorima pruža odličnu priliku da razmijene informacije o stvarnim potrebama, nedostacima i mogućnostima radi uspješnog obavljanja započetih zadataka. Ovo je ujedno i važna prilika da donatori objedine i koordiniraju svoje napore. Dobro polazište u tom smislu je procjena potreba, koju je koordinirao Savjet, za sprovođenje višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor u regionu u oblasti investicija, mobilnosti i regionalne integracije“, kazao je Svilanović.    

RCC4thMeetingDonorCoordinationBrussels8

Šef Odjeljenja za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Kolin Volfe istakao je da je zajednički rad kroz regionalnu saradnju, koju predvodi Savjet, veoma važan za postizanje željenih ciljeva.  

„Treba iskoristiti zamah koji je za Zapadni Balkan stvoren najnovijom strategijom Evropske unije o perspektivama proširenja na Zapadni Balkan. Region treba da pokaže da može raditi zajednički i ostvariti značajne rezultate. Evropska unija će pružiti pomoć u tom procesu,“ rekao je Volfe i dodao da će donatori koji su se okupili na sastanku moći procijeniti mogućnosti da se i sami priključe. 

U nastavku sastanka učesnici će biti detaljno upoznati sa potrebama i nedostacima u pripremi politika i reformi, na polju tehničke pomoći, izgradnje kapaciteta kao i sa potrebama za ulaganjima u cilju sprovođenja  višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor u svakoj ekonomiji, kao i na regionalnom nivou.

Na sastanku će se nastojati postići usklađenost buduće finansijske pomoći donatora sa ciljevima strategije JIE 2020 i višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor i pri tome raspoloživa sredstva povezati sa odgovarajućim mogućnostima, izbjeći duplikovanja, te osigurati blagovremeno planiranje i prateća sredstva sa nacionalnih nivoa. Tokom diskusije će se ukazati i na oblasti na nacionalnom te na regionalnom nivou u kojima je tehnička pomoć prijeko potrebna.  

Koordinacioni sastanak donatora se održava dan nakon potvrde programskog dokumenta strategije Jugoistočna Evropa 2020 za period od 2018. do 2020. godine u kome su jasno utvrđeni glavni prioriteti kao i plan rada, s fokusom na ciljevima, za dati period.  

Na sastanku su se okupile zainteresovane strane i korisnici iz regiona koji su uključeni u sprovođenje strategije JIE 2020 kao i višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA) u šest ekonomija Zapadnog Balkana, glavne donatorske organizacije, bilateralni donatori, druge međunarodne finansijske institucije i organizacije, regionalne inicijative i agencije, kako bi se upoznali i razgovarali o mogućnostima finansiranja. 

Cilj godišnjeg koordinacionog sastanka donatora na Zapadnom Balkanu je da se utvrde i koordiniraju donatorske aktivnosti u ovom regionu i da se na taj način pomogne u ostvarivanju bolje usklađenosti između razvojnih prioriteta vlasti iz regiona i područja djelovanja donatora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.