Danijel Server

Server smatra da Rusija može da ponudi samo destabilizaciju

"Moskva nije odustala, očekujem da se umiješa u predsjedničke izbore"

Moskva nije odustala od ambicije da unese konfuziju, pa čak dovede i do sukoba na Balkanu, tako da očekujem da će se umiješati u naredne predsjedničke izbore u Crnoj Gori, kaže profesor na američkom Univerzitetu "Džon Hopkins" i ekspert za Balkan Danijel Server.

On smatra da se zemlje u regionu ponašaju kao da su neprijatelji kada su u pitanju granični sporovi.

"Toliko radite jedni protiv drugih da tu Rusija neće morati da se miješa. Kada govorimo o demarkaciji sa Kosovom, potpisivanje sporazuma zavisi od kosovskih glasača. Najbrži način da se riješi ovo pitanje je da premijer Haradinaj promijeni stranu i podrži sporazum, što je suprotno onome što je zastupao prije nego što je postao premijer. Čini mi se da mu nedostaje hrabrosti da to uradi. Cijenim političare sa više hrabrosti, a manje potrebe za trivijalnošću", kaže Server za Pobjedu.

On je naglasio da Moskva nikada neće odustati od Crne Gore, niti od regiona.

"Ruski marifetluci su ponekad vrlo efikasni. Moskva je dala Podgorici i mnogim drugim glavnim gradovima regiona dobre razloge da budu privrženiji NATO-u, a ne Rusiji, koja je uostalom regionalna sila kojoj opada moć. Rusija regionu može da ponudi samo destabilizaciju, tako da će nastaviti da destabilizuje Crnu Goru. Članstvo države u Alijansi je u tome neće zaustaviti. Uostalom, zašto bi stali, Balkan je za njih strateško područje", poručuje Server.

Pobjeda/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.