Spineri opasni za djecu
Foto: Ilustracija

Izvijestila EK

Spineri opasni za djecu

Spiner, igračka koja je prošle godine izazvala pravu epidemiju među djecom širom svijeta, može predstavljati zdravstveni rizik, objavila je Evropska komisija u redovnom godišnjem izvještaju o opasnim proizvodima.

Trokraka spravica, nalik na propeler, može se vrtjeti na prstu, prebacivati s jedne ruke na drugu ili se jednostavno korisititi kao "zanimacija" za ruke. 

Ljubitelji igračke kažu da je jako zarazna i da pomaže u ublaživanju stresa. Međutim, pošto spineri često imaju ugrađenu bateriju, Evropska komisija smatra da predstavljaju rizik za djecu, jer se lako mogu domoći baterije i progutati je. 

Evropska komisija je prošle godine s tržišta povukla 11 modela spinera zbog toga što nijesu ispunjavali evropske bezbjednosne standarde za igračke. 

Komisija svake godine objavljuje izvještaj o opasnim proizvodima na tržištu koje treba zabraniti, povući s tržišta ili na njih upozoriti. Na listi se može naći sve od igračaka, odjeće i kozmetike, do automobila i mašina. 

Najčešće se, ipak, radi o igračkama, jer često imaju sitne djelove kojima se mala djeca mogu ugušiti ili sadrže opasne hemikalije. 

Prošle godine najviše takvih proizvoda, 53 posto, proizvedeno je u Kini, a 26 posto ih je bilo iz EU. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.