Cvjeta trgovina oružjem na globalnom nivou
ilustracija

Trend rasta

Cvjeta trgovina oružjem na globalnom nivou

Trend rasta međunarodne trgovine oružjem koji datira s početka ovog vijeka nastavljen je i između 2013. i 2017. trgovina je porasla za deset odsto u odnosu na prethodnih pet godina, objavio je danas Stokholmski međunarodni mirovni istraživački institut (SIPRI).

U posmatranih pet godina pet najvećih izvoznika oružja SAD, Rusija, Franuska, Njemačka i Kina, zajedno su pokrivali 74 odsto svjetskog izvoza naoružanja.

"Bojazni od uticaja rasta trgovine oružjem na međunarodni mir i bezbjednost sve su veće", upozorio je predsjednik upravnog odbora SIPRI Jan Eliason (Eliasson).

SAD su u periodu 2013-17. učestvovale u globalnom izvozu oružja sa 34 odsto a izvoz oružja te zemlje porastao je za 25 procenata u odnosu na prethodnih pet godina. 

Američki izvoz oružja je u posmatranom periodu bio za 58 odsto veći od izvoza Rusije, drugog po veličini izvoznika u svijetu.

U izvještaju SIPRI navodi se da su američke isporuke oružja u periodu 2013-17. dostigle najviši nivo od kasnih devedesetih zbog ugovora potpisanih za vrijeme Obamine administracije.

Zahvaljujući tim i drugim velikim ugovorima iz 2017, SAD će i narednih godina ostati najveći svjetski izvoznik oružja.

Ruski izvoz oružja smanjen je u periodu 2013-17. za sedam procenata u odnosu na pet godina prije toga.

Francuska je u posmatranom periodu povećala izvoz oružja za 27 odsto u odnosu na prethodnih pet godina i bila je treći po veličini globalni izvoznik.

Njemačka je bila četvrti po veličini izvoznik ali je njen izvoz između 2013. i 2017. smanjen za 14 odsto, pri čemu je njemački izvoz oružja na Bliski istok porastao za više od 100 odsto.

Malo je zemalja velikih izvoznika oružja van Sjeverne Amerike i Evrope a jedna od njih je Kina, peti po veličini svjetski isporučilac u prethodnih pet godina.

Kineski izvoz oružja porastao je za 38 odsto u periodu 2013-2017. u odnosu na prethodnih pet godina a glavni kupac kineskog oružja bio je Pakistan.

Istovremeno je uvoz oružja na Bliski istok u prethodnih pet godina porastao za 103 odsto i činio je 32 odsto svjetskog uvoza oružja u periodu 2013-17.

Indija je u periodu 2013-17. bila najveći svjetski uvoznik naoružanja sa udjelom od 12 odsto u globalnom uvozu a 62 odsto njenog uvoza pokrila je Rusija. 

Drugi po veličini isporučilac oružja u Indiju su SAD koje su od 2008. do 2012. povećale izvoz u tu zemlju za 557 odsto. 

Saudijska Arabija je drugi po veličini svjetski uvoznik oružja koji je u periodu 2013-17. uvezao za 225 odsto više nego u periodu 2008-12. 

Kina je bila peti po veličini svjetski uvoznik oružja iako je u periodu 2013-17. smanjila uvoz za 19 odsto u odnosu na period 2008-12.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.