Smolović imenovan za šefa delegacije Zajednice opština CG
Petar Smolović

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope

Smolović imenovan za šefa delegacije Zajednice opština CG

Na sjednici Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore, održanoj 7.marta 2018. godine, predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović imenovan je za člana i šefa delegacije Zajednice opština Crne Gore u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti je konsultativno tijelo Savjeta Evrope koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti je institucija Savjeta Evrope koja je zadužena za jačanje lokalne i regionalne demokratije u 47 država članica i koja procjenjuje primjenu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u zemljama članicama. Kao glas evropskih opština i regiona, radi na podsticanju konsultacija i političkog dijaloga između nacionalnih vlada i lokalnih i regionalnih vlasti, kroz saradnju sa Komitetom ministara Savjeta Evrope. Članice Kongresa su izabrani predstavnici lokalnih i regionalnih samouprava iz 47 evropskih zemalja. Kongres ima 324 člana i 324 alternativna člana - podjsetili su iz bjelopoljske Opštine.

Na istoj sjednici, predsjednik Smolović je imenovan i za člana Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona Evropske unije i Crne Gore, piše opštinski sajt.

Zajednički savjetodavni odbor (ZSO) između Komiteta regiona EU i Crne Gore formiran je odlukom Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU.

Glavni cilj osnivanja je promovisanje dijaloga i saradnje između regionalnih i lokalnih vlasti EU i lokalnih vlasti Crne Gore. Ovakvim vidom saradnje crnogorske lokalne vlasti se pripremaju za budući rad u okviru EU nakon članstva. Članovi ZSO-a su 8 lokalnih izabranih predstavnika iz Crne Gore i 8 članova Komiteta regiona EU. Takođe u ZSO ima alternativne članove i to 8 iz Crne Gore i 8 iz Komiteta regiona EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.