Orav: Crnoj Gori potrebna profesionalna javna uprava, oslobođena političkog uticaja i korupcije
Foto:PR Centar

Jačanje kapaciteta državnih službenika

Orav: Crnoj Gori potrebna profesionalna javna uprava, oslobođena političkog uticaja i korupcije

Iz Crne Gore pet državnih službenika pohađaće univerzitetski program u oblasti upravljanja javnim politikama na Institutu za društvene nauke u Parizu i Brižu, kojim će biti ojačani njihovi kapaciteti u oblasti javne uprave.

To je danas saopšteno na predstavljanju projekta regionalne razmjene državnih službenika sa Zapadnog Balkana, usmjerenog ka jačanju institucionalnih i državnih kapaciteta kroz reformu javne uprave, koji realizuju Delegacija EU i Britanski savjet sa Ministarstvom Evropskih poslova i Ministarstvom javne uprave.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, poručila je da su pet državnih službenika iz Crne Gore otpočeli svoj boravak u drugim državama regiona, što, kako smatra, predstavlja odličnu strategiju za pristupanje EU.

„Ovaj program će umnogome doprinijeti jačanju kapaciteta naših službenika koji se obučavaju na tako prestižnim evropskim institucijama. Istovremeno, vjerujem da ovaj model doprinosi i razvijanju dobrosusjedskih odnosa, te jačanju razmjene i iskustava država regiona“, ocijenila je Pribilović, prenosi PR Centar.

Ona je kazala da je proces reforme javne uprave u Crnoj Gori povezan sa procesom evropskih integracija i usklađivanjem, kako je navela, pravnog okvira javne uprave sa evropskim principima i dobrim praksama.

„Posebno važno pitanje je jačanje kapaciteta, u čemu nam naizmjerno pomaže EU, a kao jedan vid jeste ovaj program koji pruža mogućnost našim budućim kreatorima politika da unaprijede svoje profesionalne vještine“, zaključila je Pribilović.

Ambasador Evropske Unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je da države Zapadnog Balkana mogu da prevaziđu prepreke i izazove zajedničke istorije putem regionalne saradnje i razmjene mladih kadrova.

„Inicijative poput ove, ne samo da jačaju proces pomirenja u regionu, već pokazuju da reforma javne uprave i dobrog upravljanja ostaju prioritet EU integracija“, ocijenio je Orav.

On je poručio da je Crnoj Gori i državama regiona potrebna profesionalna i efektivna javna uprava, oslobođena političkog uticaja i korupcije.

„Reforme u ovoj oblasti su krucijalne za proces EU integracije. Ali još važnije, reforme su neophodne za građane, za biznis i investitore. Ovo se samo može postići ulaganjem u mlade kadrove“, poručio je Orav.

eu5

Direktorica britanskog savjeta, Vanja Madžgalj, navela je da taj projekat ima za cilj napredak u pregovaračkom procesu i jačanje profesionalnih kapaciteta naredne generacije lidera koji će da vode svoju državu i društvo.

„Ovaj projekat targetira mlade talentovane državne službenike koji će proći univerzitetski program od četiri nedjelje u oblasti upravljanja javnim politikama na Institutu za društvene nauke u Parizu i u Brižu, a zatim učestvovati na regionalnoj razmjeni, gdje će se dvije nedjelje baviti konkretnim praktičnim pitanjima“, poručila je Madžgalj.

Generalna direktorica Direktorata za EU fondove u Ministrastvu evropskih poslova, Ivana Glišević Đurović, podsjetila je da su učesnici krajem 2017. godine prošli kroz teorijsku i praktičnu obuku na univerzitetima u Parizu i Brižu.

„Proces reforme javne uprave je jedan od prioriteta evropske integracije, i zapravo predstavlja značajan preduslov za kreiranje savremenih državnih administracija koje će efikasno odgovarati na izazove tokom odgovaračkog procesa“, ocijenila je Glišević Đurović.

Ona je ocijenila da je u tom procesu važno imati sposobne i stručne službenike, koji strateški promišljaju u procesu EU integracije.

„Nastojali smo da omogućimo učesnicima da se sastanu sa ključnim akterima u Crnoj Gori koji su uključeni u ovu oblast, i damo priliku da razgovaraju sa predstavnicima Ministarstva javne uprave, ali i Ministastva finansija, Ministrastva evropskih poslova, Generalnog sekretarijata vlade, Uprave za kadrove, kao i predstavnicima nevladinog sektora“, poručila je Glišević Đurović.

Prema njenim riječima, učesnicima će biti dodijeljeni mentori u  Ministrastvu evropskih poslova, uz dodatnu podršku ministarstva.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.