Glasačke listiće štampati na crnogorskom jeziku

CKM uputio inicijativu predsjedniku DIK-a

Glasačke listiće štampati na crnogorskom jeziku

Crnogorska kulturna mreža uputila je inicijativu predsjedniku Državne izborne komisije Budimiru Šaranoviću da se glasački listići za predstojeće predśedničke izbore štampaju jotovanom varijantom crnogorskog jezika.

"Istu inicijativu smo uputili DIK-u za prošle predsjedničke izbore, nažalost pored toga što nije prihvaćena, nijesmo čak ni odgovor dobili. Vjerujemo da će gospodin Šaranović naš prijedlog uvrstiti u raspravu na prvoj narednoj sjednici, i da će on biti prihvaćen. U koliko bude prihvaćen pomenuti prijedlog DIK  bi dao skroman doprinos afirmaciji crnogorskog jezika", saopšteno je iz CKM-a.

Kažu da. kao što je javnost upoznata jotovana varijanta crnogorskog jezika, "zbog političkih dilova i nemara državnih institucija trenutno služi samo za ismijavanje crnogorskog identiteta".

"Porazan je podatak da se tri čelna čovjeka države u pisanoj komunikaciji ne koriste jotovanu varijantu crnogorskog jezika", kažu z CKM-a.

Smatraju da državne institucije moraju da pojačaju aktivnosti na afirmaciji crnogorskog jezika, i da budu rigorozniji prema onima koji ga osporavaju, a naročito prema nastavnicima i profesorima u školama koji ga ne implementiraju učenicima kako je to planom i programom predviđeno.

"Dok su naši susjedi ponosni na postojanje svojih država i jezika mi se još uvijek sporimo oko indetitetskih, vjerskih i nacionalnih pitanja.

Moramo biti svjesni da bez utemeljenih simbola i jezika  ne može biti stabilne i vječne  Crne Gore",poručuju iz CKM-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.