Milačić: Građanima nudim vjekovnu ideju u novom ruhu
Marko Milačić

Dugotrajan proces povratka Crne Gore sebi

Milačić: Građanima nudim vjekovnu ideju u novom ruhu

Želim da, ispred Prave Crne Gore, započnem proces vraćanja Crne Gore sebi, njenim iskonskim vrijednostima, ali na pristojan, civilizovan i savremen način, kaže u svom intervjuu za Kodex lider najmlađe partije u Crnoj Gori i predsjednički kandidat Marko Milačić.

Tri decenije, tvrdi lider Prave Crne Gore, bilo je dovoljno da nas razjedine, da osiromaše i naš džep, i našu dušu. Vraćanje Crne Gore sebi je dugoročan proces, a on je nemoguć ako mu se pristupa ili sa jedne strane isključivo, ili sa druge bezlično i samoporičuće, kako je to slučaj u pojedinim segmentima naše političke arene.

“Ovom kandidaturom započinjem taj dugoročni proces. Riječ je samo o prvom koraku, nakon čega ćemo u mjesecima i godinama pred nama izgrađivati zdravo društvo, dostojno predaka i potomaka.

Uz to, kandidaturom - kao najmlađi kandidat za predsjednika države, a “usput” sam stigao da stvorim i stvaram porodicu - želim da budem predstavnik nove generacije političara, da poručim da je vrijeme za novu energiju, nova lica i nove ljude, neistrošene i nereciklirane političare. Dosta nam je vječitih i profesionalnih političara. Ova predsjednička trka je tek početak moje i dugoročne borbe mog tima na stvaranju Prave Crne Gore.” kaže za Kodex Marko Milačić.

markomilacic1

Na nastupajućim  predsjedničkim izborima Milačić, kako kaže, namjerava da građanima ponudi jednu veliku i vjekovnu ideju, koja nije predstavljena na valjan način , ako je uopšte i predstavljena na političkoj sceni Crne Gore. To je petrovićevska ideja, ali u duhu 21. vijeka.

“Moramo se pobuniti, kao društvo, protiv ekonomskog porobljavanja, ali ništa manje i protiv porobljavanja ovdašnje duhovnosti, duše. Ko god želi da se ovdje pošteno bavi politikom, u ovoj porobljenoj zemlji, mora se jasno i oštro pobuniti ne samo protiv lokalnih marioneta, već i njihovih mentora. Protiv uzroka, ne samo posledica.  Stoga, želim da ponudim cjelokupnu političku misao, potpuno jasno, na sve velike teme od nacionalnog značaja. Baviću se, dok sam živ, zalaganjem za suštinske promjene u ovom društvu, ne kozmetikom. Predsjednik mora imati sve ono što Filip Vujanović, kao dosadašnji predsjednik nije: energiju, harizmu, inicijativnost, jasan stav o svim temama od državnog značaja.” poručuje Milačić.

Zato građanima obećava jasnu kampanju, bez straha od bilo koga, u zemlji ili van nje. Crna Gora - ta hrabra i odlučna misao, u obliku države, koja traje kroz vjekove , kaže Milačić, zaslužuje predsjednika koji će biti čovjek od riječi, koji će klesati pravu Crnu Goru od kamena.

“Dosta nam je mlake vode, riječ treba da bude, kako je Kiš jednom kazao, kao rakija kada se proguta, da reže. Crna Gora zaslužuje jasnu i snažnu riječ. Vodiću jasnu kampanju, bez jeftinih trikova i bez povlađivanja bilo kome. Moja meta biće režim, koji je sve uradio da uguši iskru slobode ove zemlje, ali neću ćutati ni na neozbiljnosti opozicije. Zato i ne želim da komentarišem kandidate dok ne čujem njihove stavove na glavne nacionalne teme. Insistiraću na programu kandidata, isto kao što ću ponuditi i svoj predsjednički program, koji se mogu podvesti pod slogan: “Crna Gora rada, znanja i duhovnosti”. U godinama koje dolaze gradićemo takvu Crnu Goru.  Želim da ovo bude okršaj ideja i stavova, a ne imena: imena kandidata me ne interesuju, ja sam u ovu trku ušao samo zbog ideja.” tvrdi Milačić.

markomilacic2

Međutim, Milačić je kako kaže, ovih dana primjetio jednu veliku podvalu, koja stiže iz partijskih kuhinja, koja kaže da kandidati koji ne podrže zajedničkog kandidata dijela opozicije, rasipaju glasove. To je, kaže, ili spin ili elementarno političko neznanje.

“Nisam morao da završim Fakultet političkih nauka da bi mi bilo jasno da je to laž: u predsjedničkoj trci nema cenzusa, dakle nema ni rasipanja glasova. Naprotiv: veći broj kandidata samo povećava izlaznost. Potpuno je svejedno da li će 51 odsto glasova opozicije, poći na jednog opozicionog kandidata ili na njih deset, važno je samo da ne odu kandidatu režima, kako on ne bi pobijedio u prvom krugu.” poručuje Marko Milačić ostalim predsjedničkim kandidatima.

Stoga, poručuje Milačić, umjesto jeftinih podvala političara koji su navikli da glasačima upravljaju kao sa stadom - treba ohrabriti birače da u prvom krugu glasaju za opozicione kandidate slobodno i bez ustezanja, i, naravno, što masovnije.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.