Amerikanci pred Vučića postavljaju paket za KiM
Aleksandar Vučić

Amerikanci pred Vučića postavljaju paket za KiM

Sjedinjene Američke Države su pripremile specijalni "kosovski paket", koji će u narednim nedjeljama biti predstavljen najprije predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Prema odlično obaviještenim izvorima Novosti, ovaj dokument Vašingtona, sa izraženom geopolitičkom notom, tiče se direktno statusa južne srpske pokrajine i umnogome može da odredi dalji strateški pravac države.

Radni "kosovski tekst" Trampove administracije, o kojem bi moglo da bude riječi već prekosjutra, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnih državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, sadrži nekoliko ključnih tačaka:

* predviđa da Zajednica srpskih opština dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvjete i kulture,

* Zajednica bi tijesno institucionalno bila povezana s potredsjednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja,

* od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije,

* ako srpska strana pristane na ovaj paket, državi bi bio omogućen ulazak u Evropsku uniju, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni.

Sagovornici iz diplomatskih krugova ocjenjuju da se Amerika odlučila na ovaj korak jer su nezadovoljni inertnošću Brisela kada je riječ o kosovskom pitanju. 

Naravno, ovaj predlog ima i drugu stranu medalje, koja, prije svega, na Vučićeva leđa prebacuje ogroman teret odgovornosti. Nije slučajno što je upravo šef države prva adresa za ovaj "paket", jer je riječ o ubedljivo najjačoj političkoj figuri u državi. Zato iznad ove "pošiljke" već sada lebdi pitanje - šta će biti ako Beograd i predsjednik Vučić odbace zamisli prekookeanske sile?

Prva posljedica se već nazire - blokada evrointegracija naše države, odnosno gubitak šanse da postanemo članica Evropske unije. Drugi faktor rizika je, kako se procjenjuje, gubitak direktnih stranih investicija, prije svega iz država EU, što bi bio ogroman udarac za srpsku privredu, koja polako podiže glavu. O svim ovim crnim scenarijima našim zvaničnicima je "natuknuto" preko nezvaničnih zapadnih diplomatskih kanala.

Kada se sve ovo uzme u obzir, jasno je koliku hipoteku nosi predsjednik Vučić, kome je zapravo i servirana ova vašingtonska ponuda. Odbijanjem američkog "papira" šef države sigurno rizikuje, i to ne samo svoju političku karijeru, koja je do sada munjevito išla uzlaznom putanjom. Primjeri iz nedavne prošlosti dovoljno govore o tome kako su prolazili oni koji su se oglušili na američka gotova rješenja.

Svejedno, ovo je još jedan šamar evropskoj diplomatiji, i to u njenom dvorištu, u kojem ona, evo, skoro punih pet godina nije u stanju da privoli prištinsku administraciju da ispuni ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom. Kako će to ići sa Amerikancima, saznaćemo vrlo brzo. Pred Srbijom i Vučićem su velika iskušenja.

Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.