Za finansiranje kampanje uoči predsjedničkih izbora biće izdvojeno oko 1.400.000 eura
Ilustracija

0,07 % tekućeg budžeta za ovu godinu

Za finansiranje kampanje uoči predsjedničkih izbora biće izdvojeno oko 1.400.000 eura

Za finansiranje kampanje uoči predsjedničkih izbora biće izdvojeno oko 1.400.000 eura. To je, po Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, 0,07 odsto tekućeg budžeta za ovu godinu.

Državna izborna komisija, kako je Pobjedi rekao njen sekretar Velizar Čađenović, imaće precizno podatke koliko će dobiti predsjednički kandidati pojedinačno nakon 26. marta, kada ističe rok za predaju kandidatura.

“Tada ćemo znati koliko ima predsjedničkih kandidata i koliko će dobiti novca za kampanju”, kazao je Čađenović.

Za finansiranje kampanje predsjedničkih kandidata izdvaja se 0,07 odsto tekućeg budžeta predviđeno je članom 20 Zakona o finansiranju političkih subjekata i kampanja.

Od ovog iznosa, kako je predviđeno tim aktom, 20 odsto se raspodjeljuje svim kandidatima kojima je potvrđena kandidatura, i to u jednakim iznosima, u roku od deset dana od potvrđivanja liste kandidata. To znači da bi kandidati koji su prikupili potpise, odnosno kojima je potvrđena kandidatura mogli da "podijele" 280.000 eura.

Ostalih 80 odsto raspodjeljuje se nakon izbora, kandidatima koji su osvojili više od tri odsto glasova, proporcionalno procentu osvojenih glasova. U slučaju održavanja dva izborna kruga, shodno zakonu, 40 odsto se daje kandidatima koji su osvojili više od tri odsto glasova, proporcionalno procentu osvojenih glasova, a 40 odsto obojici kandidata proporcionalno procentu osvojenih glasova.

Raspodjela sredstava obaviće se nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora, u roku od sedam dana od dostavljanja Agenciji za sprečavanje korupcije izvještaja o sredstvima prikupljenim i utrošenim za izbornu kampanju sa propratnom dokumentacijom.

Članom 21 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisano je da visina sredstava iz privatnih izvora koje kandidat prikupi za finansiranje izborne kampanje ne može preći ukupni iznos sredstava iz člana 20, stav 1 ovog zakona, odnosno 20 odsto ukupnog iznosa.

Ukupna vrijednost uplate i priloga fizičkog lica, odnosno preduzetnika za finansiranje izborne kampanje ne može preći iznos od 2.000 eura, a ukupna vrijednost uplate i priloga pravnog lica, odnosno privrednog društva za finansiranje izborne kampanje ne može preći iznos od 10.000 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.