Vukadinović: DPS odavno ima spremnog kandidata
Foto: DPS

Bojanić za spas DFa i Demokrata

Vukadinović: DPS odavno ima spremnog kandidata

Iako sa zakašnjenjem u odnosu na protekle izborne cikluse, kako se približava 15. April, uvećava se i lista pretendenata na funkciju predsjednika države. U startu su se oglašavali nezavisni a potom su se jedna za drugom pojavljivale i kandidature političkih partija.

Dugo je crnogorska javnost čekala na dogovor opozicije oko jednog predsjedničkog kandidata. Kad je dogovor propao najmanji činioci te opozicije, Ujedinjena Crna Gora i Socijal Demokratska Partija, kandidovali su svoje Gorana Danilovića i Draginju Vuksanović.

Onda se desio mali obrt ili ponovno okupljanje opozicije koja je, makar njen veći dio, stala iza kandidature bivšeg poslanika u crnogorskom Parlamentu, Mladena Bojanića. Bojanić ima podršku Demokratskog Fronta, Demokrata, Ure i SNPa. Za analitičara Srđana Vukadinovića kandidatura Bojanića služi za spas Demokratskog Fronta i Demokrata.

bojanic

„Kandidatura Mladena Bojanića ustvari predstavlja želju Demokratskog Fronta da gura jednog kandidata opozicije a Demokratama predstavlja mogućnost da sačuvaju svog lidera od gubitništva. Iako se svojevremeno nudio da predstavlja kandidata ujedinjene opozicije Bečić je, kao mlad i prespektivan političar, u međuvremenu shvatio da mu oreol gubitništva ništa ne treba i da tu žrtvu za opoziciju može da podnese i Bojanić“, za Kodex kaže analitičar Srđan Vukadinović.

SrdjanVukadinovic4

Crna Gora i dalje očekuje onu kandidaturu za koju se smatra i da je najozbiljnija. Vlast još nema ime svog predsjedničkog kandidata, što otvara spekulacije da u Demokratskoj Partiji Socijalista ne mogu da se dogovore oko imena, što nije tačno smatra profesor Vukadinović.

„DPS odavno ima svog kandidata. Da je opozicija mogla da se sva okupi oko jednog imena onda bi se na suprotnoj strani našao njen lider Milo Đukanović. Ovako, kako već sada imamo nekoliko predsjedničkih kandidata iz redova opozicije biće to neko drugi, ko god bude od imena oko kojih se spekuliše biće svejedno“ konstatuje Srđan Vukadinović.  

Dodaje da će Đukanović iskoristiti priliku u kojoj opozicija ima više kandidata da se ne kandiduje i ne zamjera nekim stranim ambasadama koje se očigledno protive njegovoj kandidaturi. Dodaje i da će partijska logistika koju posjeduje Demokratska Partija Socijalista biti dovoljna da nadomjesti harizmu koju ima njen lider i da uspješno okonča kandidaturu svog predstavnika na predsjednićkim izborima.

Predsjednički izbori zakazani za 15. April imaće najkraću kampanju u istoriji crnogorskog parlamentarizma. Narednih mjesec dana zato će sigurno biti i intenzivni, posebno od trenutka kada vladajuća partija objavi ime svog kandidata.

Ovi izbori već su donijeli  i neke novine, prije svega kandidaturom Draginje Vuksanović koja je tako postala prva dama predsjednički kandidat. Njoj bi prema medijskim spekulacijama u jednoj varijatni mogla da se pridruži i Milica Pejanović Đurišić ispred Demokratske Partije Socijalista.

Što se opozicionog jedinstva tiče, izgleda da je izlazak na izbore u više kolona najveći domet tog jedinstva. Nakon okupljanja DFa, Demokrata, Ure i SNPa oko Bojanića, upućen je poziv Socijal Demokratskoj Partiji i Ujedinjenoj Crnoj Gori da povuku svoje kandidate.

SDP je već odgovorila da neće povući kandidaturu Vuksanovićeve dok je Goran Danilović povlačenje svoje kandidature uslovio ostavkama opozicionih lidera ukoliko Bojanić izgubi od kandidata DPSa. A to je uslov za koji i on zna da se neće ispuniti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.