Najzahtjevnija akcija u istoriji hrvatske policije: Zaplijenjeno 100 kg kokaina, 145 kg marihuane, oko 400 hiljada eura...
Foto:Index.hr

Uhapšeno više pripadnika Balkanskog i Kolumbijskog narkokartela

Najzahtjevnija akcija u istoriji hrvatske policije: Zaplijenjeno 100 kg kokaina, 145 kg marihuane, oko 400 hiljada eura...

U sjedištu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske predstavljena je akcija kodnog imena „NANA“u kojoj je hrvatska policija u saradnji sa policijama nekoliko zemalja zaplijenila 100 kilograma kokaina koji je brodom iz Južne Amerike stigao u luku Rijeka.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici slovenske, austrijske i njemačke policije te DEA-a, a Načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj se zahvalio na saradnji kolegama iz holandske, italijanske, španske, panamske i kolumbijske policije i Europolu.

Gudelj je istakao kako je međunarodna pravosudna i policijska saradnja trajala preko godinu dana, od ukrcaja tereta u Panami i njegovog prevoza sve do koordinirane akcije hapšenja počinilaca koja se odvijala u četiri države.

Cijela akcija koordinirana je iz zapovjednog centra Kriminalističke policije u Zagrebu.

„Kažu da je to jedna od najzahtjevnijih akcija u istoriji hrvatske policije. Ovo je dokaz snage ujedinjenih nacionalnih policija koje u svom djelovanju nemaju nacionalnih granica, nego za cilj imaju borbu protiv kriminaliteta“, kazao je načelnik Gudelj, prenosi Anadolija.

„Akcija „NANA“ započeta je početkom 2017. godine. U redovnom profilisanju rizika u kontejnerskom saobraćaju od strane carinskog policijskog službenika utvrđene određene nelogičnosti, kada su prepoznate mogućnosti zloupotrebe odnosno krijumčarenja“, kazao je Brnad Hari iz PU Primorsko-goranske.

„Istovremeno je započeta međunarodna policijska saradnja, a detektovana je saradnja pripadnika hrvatske kriminalne ćelije unutar 'Balkanskog kartela' i 'Kolumbijskog kartela' koji djeluje na području više država Latinske Amerike“, izjavio je Dražen Rastović iz MUP-ovog Odsjeka za narkotike.

Rastović je kazao kako su na samom početku istrage uočene osobe koje su predmet policijskog interesa preko deset godina, a s obzirom da je tzv. „Balkanski kartel“ djelovao na području više država, bilo je potrebno pokrenuti međunarodnu policijsku saradnju.

„Uz pomoć američke agencije DEA i kolumbijske policije detektovali smo, sa kolegama iz Paname, suspektan kontejner u kojem je, kao i u prethodnim kontejnerima koji su bili probni, bio deklarisan metalni otpad“, kazao je Rastović, izvještava agencija Anadolija.

Kontejner je transporovan iz Paname preko Malte na područje Republike Hrvatske, na kontejnerski terminal Brajdica u Rijeci. 
Pretraga kontejnera započela je 3. marta 2018. godine u Rijeci nakon sudskog naloga u saradnji policijskih i carinskih službenika koji su među metalnim otpadom pronašli 100 paketa kokaina upakovanog po kilogram u pakete omotane gumenom vrpcom i dodatno zaštićene, hermetički zatvorene, kako ih se ne bi lako detektovalo. Način pakovanja i skrivanja droge upućuje na visoku organizovanost kriminalne skupine, odnosno zločinačkog udruženja.

Kokain je bio sakriven u 20 tona metalnog otpada, u metalnim, hermetički zatvorenim pakovanjima sa olovnim oblogom i omotom od jutene krpe.

„Činimo sve što je u našoj moći da razbijemo i zaustavimo operacije međunarodnih kriminalnih udruženja, gdje god ona djelovala. Nadnacionalne kriminalne organizacije, kakva je ova otkrivena u akciji 'NANA', kompleksne su po svom sistemu, stalno mijenjaju taktiku i stalno evoluiraju kako bi izbjegle zakonu“, kazao je Metju Filman, ataše regionalnog ureda DEA-e u Republici Hrvatskoj.

U zapovjednom centru su bili pripadnici carinske uprave, hrvatske policije, slovenske policije, Europola i DEA-e. Hapšenjima i pretragama pristupilo se koordinirano na području Zagreba, Rijeke i ostrva Lošinja, zatim Holandije, Njemačke i Slovenije.

Pritom je razbijena kriminalna ćelija Balkanskog kartela i uhapšeni su pripadnici Kolumbijskg kartela. U septembru i decembru 2017. uhapšene su četiri osobe, a 7. marta ove godine uhapšeno je sedam osoba, i to pet hrvatskih državljana, jedan španski, odnosno kolumbijski, i jedan holandski državljanin. Ukupno je u Hrvatskoj uhapšeno 11 osoba, a sveukupno je uhapšeno 13 pripadnika Balkanskog i Kolumbijskog narkokartela za koje se očekuju višegodišnje zatvorske kazne.

U akciji „NANA“ zaplijenjeno je ukupno 100 kg kokaina, 145 kg marihuane, 70.000 kutija cigareta koje su procijene na 2,5 milijuna kuna (oko 330.00 eura) i 55.000 eura.

Operativna akcija se i dalje provodi, istakli su u MUP-u Republike Hrvatske. 

Uz detalje akcije policija je na press konferenciji prikazala i spektakularan snimak hapšenja pripadnika grupe Stjepana Prnjata, poznatijeg kao "hrvatskog Eskobara".

Među uhapšenima je i sam Prnjat, koji se spominjao još 2007., kad su istražitelji objavili da su razbili lanac krijumčara heroina i kokaina razgranat po Evropi, uključujući i Hrvatsku.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.