Hašim Tači duguje 500.000 eura bivšem tužiocu Haškog tribunala
Hašim Tači

Saradnja sa Vladom Kosova

Hašim Tači duguje 500.000 eura bivšem tužiocu Haškog tribunala

Prištinska Gazeta Express tvrdi da je došla do pisma koje je britanski advokat Džefri Najs uputio Vladi Kosova, a u kojem bivši tužilac Haškog tribunala kaže da mu duguju više od pola miliona eura.

Kako piše Gazeta Express, a prenosi portal KoSSev, nekadašnji zamjenik ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi je, po nalogu tadašnjeg premijera Kosova Hašima Tačija, kontaktirao Najsa da radi sa Vladom Kosova, tačnije za Tačija.

"Nisam imao profesionalnu saradnju sa Vladom sve dok me Petrit Seljimi nije kontaktirao i pitao da li hoću da radim za vladu. Složio sam se sa finansijskim uslovima koje mi je ponudio Seljimi," napisao je Najs u pismu Vladi, odnosno šefu kabineta Avniju Arifiju, koji je kazao da je o ovom pismu takođe obavijestio i ambasadora Velike Britanije na Kosovu, prenosi N1.

Gazeta Express navodi da je britanski advokat nekoliko godina bio angažovan da savjetuje Tačija, pomažući da se pripremi potreban materijal za vrijeme kad se osnuje Specijalni sud, a pomogao je i dio predsjednikove autobiografske knjige, koja je nedavno objavljena pod naslovom "Nova država - moderna država".

U pismu Najs navodi da je isplaćivan neko vrijeme, a potom su nakon određenog vremena iznenada prestale isplate od strane vlade, te da je preostalo pola miliona duga koji sada potražuje.

"Od mene je traženo - pomogao sam piscima biografske knjige Hašima Tačija u vezi sa pričom o optužbama za trgovinu organima, misleći da priča nije samo o Hašimu Tačiju, već o ljudima na Kosovu," napisao je Najs i kaže da se samo sa Tačijem sastao tri puta.

Najs otkriva da je u okviru dogovora sa Vladom radio sa drugim ljudima, čak i sa jednim od pisaca Tačijeve biografije, Suzi Džeger, koja je takođe trebalo da bude plaćena.  

Prištinski medij piše da je, na osnovu ove prepiske, otkriveno da je ono što je predsjednik Tači želio da predstavi kao biografsku knjigu - koju su napisala dva strana novinara - bila zapravo knjiga koju je naručio i platio.

Gazeta Express je kontaktirala Avnija Arifija, pitavši ga da li je Vlada odgovorila na zahtjeve britanskog advokata. Arifi je rekao da bez obzira na to što je adresa Džefrija Najsa bila Vlada, o ovom pitanju koje ima veze sa Tačijevim sporazumom sa advokatom, trebalo bi da odgovore Predsjedništvo i Ministarstvo spoljnih poslova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.