Potpisan Memorandum o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb
Foto: Ilustracija

Potpisan Memorandum o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb

Memorandum o razumijevanju u unapređenju željezničkog saobraćaja, kojim je predviđena rekonstrukcija pruge Beograd-Zagreb potpisali su danas u Beogradu ministri saobraćaja Srbije i Hrvatske, Zorana Mihajlović i Oleg Butkovićem.

Plan je da se poslije rekonstrukcije pruga vozovi između Beograda i Zagreba saobraćaju brzinom 160 kilometara na sat, što bi putovanje skratilo sa 7,5 sati na nešto više od tri sata.

Pruga Beograd-Zagreb je duga 412 kilometara, a dio kroz Srbiju 116 kilometara. Planirana je rekonstrukcija oba kolosjeka na cijeloj dionici Golubinci-Šid, do granice sa Hrvatskom, kao i modernizacija dijela od Rume do Šida.

Mihajlović i Butković su rekli novinarima da su radne grupe koje treba da rade na projektnoj dokumentaciji za rekonstrukciju pruge spremne i da bi mogle da se sastanu već ovog mjeseca, a da će se ministri krajem maja sastati u Zagrebu.

Srbija bi u radove na dionici pruge na svojoj teritoriji trabalo da uloži 250 miliona eura, dok će Hrvatsku rekonstrukcija pruge na "Evropskom koridoru 10" koštati milijardu eura.

Butković je rekao da Hrvatska neće imati problem da obezbijedijedi taj novac i da će konkurisati kod EU fondova koji pokrivaju čak i do 85 odsto troškova.

Ministarka Mihajlović je kazala da će se projekat raditi po fazama, a da je potrebno da obje strane zajedno izračunaju šta nedostaje u projektno-tehničkoj dokumentaciji, da bi mogle da utvrde kako da zajedno konkurišu kod EU.

Ona je rekla da je za projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju pruge potrebno osam do 10 miliona eura, prenosi Beta.

Butković je potvrdio da Hrvatska ima "spremne papire" za dvije dionice pruge i da je za 2019. za te namjene osigurano  500 miliona eura, te se tada može očekivati početak radova na dionici u Hrvatskoj.

On je ocijenio da je rekonstrukcija pruge "jedan od najbitnijih projekata u regionu jer Koridor 10 povezuje ne samo Srbiju i Hrvatsku već i zemlje od zapada ka istoku".

Ministarka Mihajlović je rekla da je pruga "investicija za budućnost, za sve ono što želimo da uradimo".

Butković je kazao da su danas razgovarali i o tri mosta koja povezuju dvije zemlje, da u su lošem stanju, dok je Mihajlović dodala da bi u aprilu trebalo da potpišu sporazum o održavanju mostova.

Razgovarali su i o graničnim prelazima, te će, kako je najavila Mihajlović, već ovog mjeseca početi radovi na prelazu Batrovci-Kuzmin, uz inostrani kredit.

Ona je istakla da Srbija kasni s tim jer je godinu i po dana imala probleme sa projektantima.

Na sastanku je bila i ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je rekla da za Srbiju i Hrvatsku postoji više izvora finansiranja i da Srbija kao kandidat za članstvo u EU ima mogućnost da tražinovac za projekte važne za region.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.