Kurc: Prioritet ulazak Zapadnog Balkana u EU, posebno Crne Gore i Srbije
Sebastijan Kurc

Kurc: Prioritet ulazak Zapadnog Balkana u EU, posebno Crne Gore i Srbije

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da Austrija planira da iskoristi ovogodišnje predsjedavanje Evropskom unijom za pomjeranje fokusa evropskog bloka sa razmještanja izbjeglica unutar Unije na sprječavanje daljih talasa njihovih dolazaka, kao i da će se među prioritetima naći i ulazak Zapadnog Balkana u EU, posebno naglašavajući Srbiju i Crnu Goru, prenosi Reuters.

"Naš cilj je veoma jasan - da u Evropi ne treba da bude samo sporenja o razmještanju (izbjeglica), već konačno i o promijeni fokusa ka osiguravanju vanjskih granica", kazao je Kurz na konferenciji za medije o prioritetima šestomjesečnog predsjedavanja koje će Austrija 1. jula preuzeti od Bugarske.

Na novinarsko pitanje kakva rješenja ima na umu, Kurc je kazao da je jedna od opcija proširenje mandata Evropske agencije za granice i Obalsku stražu (Frontex), ali da ima i drugih, a da će sve zavisiti od razgovora sa liderima EU-a na događajima poput samita o migraciji i sigurnosti zakazanom za 20. septembar ove godine, prenosi Tanjug.

"Među drugim prioritetima austrijskog predsjedavanja nalaze se promovisanje konkurentnosti Evrope i rad na pristupanju Uniji balkanskih zemalja, posebno Srbije i Crne Gore", naveo je Kurc.

Predsjedavanje Austrije EU-om u drugoj polovini ove godine biće "e-predsjedavanje", najavljeno je u Beču.

To će biti prvi put da jedna zemlja, koja predsjedava Evropskom unijom, neće štampati dokumenta, već će ih objavljivati na online portal.

Austrija od 1. jula preuzima šestomjesečno predsjedavanje EU-om od Bugarske i to u "vreloj fazi" pregovora oko Bregzita.

Još prije preuzimanja predsjedavanja, austrijska vlada namjerava da, 6. juna, održi sjednicu u Briselu.

Glavni prioriteti austrijskog predsjedavanja biće sigurnost, posebno borba protiv ilegalne migracije i radikalizacije, ali i evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

Samit EU-a, kako je najavljeno, biće održan 20. septembra u Salcburgu, a ne u Beču, jer vlada želi da u predsjedavanje uključi i druge pokrajine.

Agencije

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.