Skupština Kosova još bez većine za demarkaciju sa CG
ilustracija

Ni nakon dvije sedmice

Skupština Kosova još bez većine za demarkaciju sa CG

Ni nakon dvije sedmice intenzivnih pokušaja, vladajuća koalicija u Prištini nije uspjela da obezbijedi dovoljan broj glasova poslanika za sazivanje vanredne sjednice.

Na toj sjednici skupštine Kosova trebalo je da se ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji je potpisan još prije dvije i po godine u Beču.

Ratifikacija tog sporazuma je uslov da Priština dobije viznu liberalizaciju, a tokom protekle dvije sedmice gajila je nadu da će, ipak, privoleti Srpsku listu, koja članica te koalicije i opozicioni pokret Samoopredeljenje da podrže ratifikaciju. To se, međutim, nije dogodilo, prenosi Tanjug. 

Koalicija je, pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, EU i SAD, tri puta neuspješno pokušala da okupi dvotrećinsku većinu u parlamentu, koliko je potrebno za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, a neki analitičari ne isključuju mogućnost da bi vlada premijera Ramuša Haradinaja mogla da padne na ovom pitanju. 

Inače, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova je u prethodnom sazivu parlamenta u kojem je bila dio opozicije, bila protiv ratifikacije o demarkaciji, tvrdeći da je Sporazum nepravičan jer se njime gubi dio kosovske teritorije. 

Iako je ranije najavljeno da bi sjednica parlamenta, na čijem dnevnom redu bila ratifikacija tog sporazuma, mogla biti održana danas ili naredne sedmice, Haradinaj je priznao da se to neće dogoditi, jer parlament nema većinu. 

Predsjednik parlamenta Kadri Veselji, pak, kaže da se intenzivno radi na postizanju širokog konsenzusa za usvajanje sporazuma. On tvrdi da su i neki poslanici pokreta Smoopredeljenje, kako je rekao, izrazili želju da podrženi pomenuti sporazum.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.