Slijedi prestanak padavina i rast temeperature, nema opasnosti od poplava

Slijedi prestanak padavina i rast temeperature, nema opasnosti od poplava

Narednih dana neće biti opasnosti od poplava jer slijedi prestanak padavina i rast temeperature, tako da će se vodostaji spustiti, kazao je direktor Hidrometeorološkog zavoda Luka Mitrović dodajući da će nivo Skadarskog jezera i dalje rasti, zbog priticanja Morače i njenih pritoka, ali da će biti mnogo manjeg intenziteta.

"Ovaj predah, prestanak padavina, dobar je faktor jer je smanjio rizik od poplava ", kazao je Mitrović za Pobjedu, dodajući da će više temperature koje se očekuju narednih dana usloviti pad vodostoja.

Vodostaj na Skadarskom jezeru, kako je rekao, juče je bio 360 milimetara.

Naveo je da to znači da je trenutno nadmorska visina Jezera viša osam metara i to su već visoke vode.

Rijeka Bojana je, prema njegovim riječima, od petka porasla za dva metra. Već je prešla 509 centimetara, a on podsjeća da je rekordan nivo bio 2010. godine - 636 centimetra.

"Ove vode nijesu ni blizu onih voda iz 2010, ali imaju nivo visokih voda. Situaciju pratimo i na vrijeme ćemo obavještavati javnost", rekao je Mitrović i najavio da će njihova ekipa danas utvrditi koji je protcaj rijeke Bojane.

Da li je porast nivoa voda povezan sa ispuštanjem akumulacija na Drimu Mitrović kaže da nemaju informaciju jer Zavod za meteorologiju nema komunikaciju sa Albanijom i Makedonijom.

"Koja količina vode se ispušta iz akumulacije pošto ih ima četiri na Drimu, u Albaniji dvije i dvije u Makedoniji mi ne znamo. Pošto je tamo bilo dosta kišnih padavina, snijega koji se otapa kako smo čuli iz određenih medija oni ispuštaju određenu količinu vode koja svakako utiče na visok vodostaj Drima i samim tim Drim preko Bojane povećava nivo Jezera", kazao je Mitrović Pobjedi, prenosi Portal Analitika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.