Dačić: Budale su ako smatraju da će silom natjerati Vučića ili Srbiju da prizna Kosovo
Ivica Dačić

Dačić: Budale su ako smatraju da će silom natjerati Vučića ili Srbiju da prizna Kosovo

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za RTS da, imajući u vidu svoje iskustvo, smatra da dio međunarodne zajednice i Albanci sa Kosova lažu predsjednika Vučića – ne žele kompromis, samo priznanje. Ne postoji ucjena koja može Srbiju da natjera da prizna nezavisno Kosovo, poručio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da Priština i međunarodna zajednica treba da se izjasne o tome ima li ili nema Briselskog sporazuma, koji je potpisan prije pet godina.

"Ketrin Ešton, Hašim Tači i ja smo potpisali taj sporazum, a ne bih da nije bilo odrednice o Zajednici srpskih opština (ZSO). Zbog toga je Srbija napravila niz ustupaka, uključujući i integraciju srpskih u kosovske institucije, da bi to moglo da funkcioniše. Neprihvatljivo je da i dalje raspravljamo o tome hoće li neko primijeniti sporazum", rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Komentarišući izjavu šefa kabineta Hašima Tačija, Bekima Čolakua koji je rekao da bi Rumunija prvo trebalo da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, prije nego što se aktivno uključi u rješavanje tog problema, Dačić je rekao da je to "težak bezobrazluk".

"Ne znam da li shvataju da su oni budale ako smatraju da će neko silom natjerati Vučića ili Srbiju da bez kompromisa prizna Kosovo", rekao je Dačić.

Pojasnio je da predsjednik Vučić želi zbog budućnosti da riješi pitanje Kosova, ali da je naivno i pogrešno vjerovanje da će to učiniti bez daljih dogovora i kompromisa.

"Ja Vučiću stalno govorim, pošto vidim da se muči oko toga jer nije lako – vrši se veliki pritisak da Srbija normalizuje odnose sa Prištinom da bi imala evropski put, a ne kaže se Prištini da oni učine napor ka normalizaciji – imajući u vidu moje iskustvo, siguran sam i stalno ga upozoravam da ga lažu sve vrijeme i neće komprimis i traže naše priznanje", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da strahuje da će na kraju samo ispostaviti papir Beogradu u kojem ništa neće pisati osim da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.

"Što se mene tiče, a siguran sam i predsjednika Vučića – Srbija to nikada neće prihvatiti i takvi pokušaji su pucanje iz razne puške, ne postoji ucjena koja može Srbiju da natjera da prizna jednostrano proglašenu nezavosnot Kosova", poručio je ministar.

Dodao je da će Beograd "nastaviti sa svojom akcijom, što ih najviše nervira, iako govore da su to dečje igre i da je sve rešeno".

Dačić je rekao da to da pitanje Kosova nije riješeno dokazuje i činjenica da Vučića zovu na razgovore, kao i to što će, ističe, desetak zemalja povući priznanje Kosova.

"Želimo kompromis, a ako oni ne žele komprimis – 'tjeraćemo se još'. Podržavam i podstičem predsjednika Vučića da u ovoj stvari bude beskompromisan", rekao je Dačić RTSu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.