IJZ pooštrio nadzor zbog boginja, preko 7.000 djece nevakcinisano
Ilustracija

Epidemija dobija sve šire razmjere

IJZ pooštrio nadzor zbog boginja, preko 7.000 djece nevakcinisano

Epidemija malih boginja u regionu i skoro cijeloj Evropi dobija sve šire razmjere pri čemu vrh obolijevanja još nije dostignut, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Iz te ustanove su ukazali da su Grčka, Italija, Rumunija i Srbija najpogođenije.

„Od početka epidemije samo nа tеritоriјi Srbiје ukupno je registrovano devet smrtnih slučajeva koji su bili posljedica morbila, i 3,162 slučaja obolijevanja od mаlih bоginjа“, naveli su u saopštenju.

Do prošle godine, kako su dodali, smrtnih slučajeva kao posljedice morbilozne infekcije u Srbiji nije bilo 20 godina.

Iz IJZ su kazali da je u Crnoj Gori nakon tri godine bez slučajeva, ove godine infekcija virusom morbila dokazana kod 14 osoba, od kojih se dva oboljela dijeteta još nalaze na bolničkom liječenju i trenutno su stabilnog zdravstvenog stanja.

„Zbog epidemiološke situacije u regionu, ali i nezadovoljavajućih nivoa kolektivnog imuniteta, u Crnoj Gori je na snazi pooštren nadzor nad osipnim groznicama koji za cilj ima da pravovremeno otkrije i adekvatno procesuira sve osobe sa simptomima malih boginja“, podsjetili su iz te ustanove.

Navode da je procijenjeno nešto više od sedam hiljada nevakcinisane i osjetljive djece predškolskog uzrasta.

Iz IJZ su objasnilii da morbile za razliku od mnogih drugih zaraznih bolesti i infektivnih patogena nijesu ni nova, niti nepoznata bolest.

Oni su kazali da je razlog zbog kojeg se morbile sada registruju u epidemijskoj formi činjenicama da su moderna društva zaboravila pravu opasnost zaraznih bolesti i da ne smatraju vakcinaciju neophodnom.

„Zahvaljujući neodgovornim pojedincima i antivakcinalnim porukama koje su iznosili, morbile su ponovo počele da odnose ljudske živote i to u 21. vijeku, a to je ono čemu se moramo oduprijeti jer je svaki izgubljeni život od bolesti koja se apsolutno mogla spriječiti necivilizacijski čin ravan katastrofi“, rekli su iz Instituta.

Rtcg/Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.