Održan
Foto: AA

Poslale poruku da žele ravnopravnost

Održan "Osmomartovski marš" u Podgorici: Apel za solidarnost među ženama(FOTO)

U Podgorici je danas održan drugi po redu "Osmomartovski marš" u Crnoj Gori posvećen ženama. Aktivistkinje za prava žena marširale su danas, apelujući na solidarnost među ženama.

Na Trgu nezavisnosti u Podgorici okupilo se nekoliko desetina žena, koje su šetnjom pored zgrada državnih instutucija poslale poruku da žele ravnopravnost. 

2018030822912126631458360Web

Foto:AA

Marš je prošao pored Skupštine Crne Gore, zgrade Predsjedništva i zgrade Vlade Crne Gore. 

2018030822912126631458354Web

Foto:AA

Iz Centra za ženska prava, koji je organizovao današnji marš poručeno je da se ove godine maršira apelujući na solidarnost među ženama. 

“Naš apel je inspirisan istoimenim umjetničkim radom jugoslovenske vajarke Vide Jocić, učesnice NOB-a, koja je oslobođenje dočekala u koncentracionom logoru, nakon čega je u svoj umjetnički rad utkala svoja, ali i iskustva svih žena sa kojima je dijelila zatočeništvo”, kazala je Maja Raičević, iz Centra za ženska prava. 

2018030822912126631458361Web

Foto:AA

Učesnice marša nosile su transparente na kojima je pisalo "Apel za solidarnost“, "Udružene protiv militarizma“, "Apel za ravnopravnost“. 

Na nejednak položaj žena sa muškarcima juče je ukazano iz kancelarije ombudsmana, od strane sindikata, nevladinih udruženja, Skupštine. 

2018030822912126631458359Web

Foto:AA

Ombudsman Šućko Baković je poručio da se žene u crnogorskom društvu suočavaju sa značajnim problemima u različitim sferama privatnog i javnog života i pored unaprijeđenih zakonodavnih i strateških rješenja i rezultata u promociji rodne ravnopravnosti. 

On je ocijenio da je evidentno da se, osim djelimično u pravosuđu, rodni balans još može smatrati problematičnim u mnogim oblastima kao što su političko djelovanje, administrativno rukovođenje, obrazovanje na najvišem nivou. 

Međunarodni dan žena se slavi od 1917. godine. Razlog zbog koga se baš 8. mart uzima kao dan obilježavanja povezan je sa nizom protesta i demonstracija koje su organizovale žene zaposlene u tekstilnoj industriji u Njujorku 1857. godine. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.