Preporuke MMF-a  u skladu sa zahtjevima i dugogodišnjim zalaganjima UPCG-a
Unija poslodavaca Crne Gore

Smanjenje fiskalnih opterećenja na zarade

Preporuke MMF-a u skladu sa zahtjevima i dugogodišnjim zalaganjima UPCG-a

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) izražava zadovoljstvo što su preporuke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za smanjenje fiskalnih opterećenja na zarade u skladu sa zahtjevima i dugogodišnjim zalaganjima UPCG.

„Tokom posjete Misije MMF-a Crnoj Gori, predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore upoznali su šefa Misije MMF-a, Martina Petrija, sa trenutnim stanjem u privredi, koracima koji se preduzimaju u dijelu jačanja crnogorske privrede, te problemima sa kojima se suočavaju privrednici. Zajednički je zaključeno da mora da se radi na daljoj implementaciji strukturnih reformi, te da je neophodno raditi na eliminisanju biznis barijera kako bi Crna Gora postala konkurentnija na tržištu EU. Predstavnici UPCG upoznali su predstavnike MMF-a sa podnijetim inicijativama za uvođenje neoporezivog dijela dohotka u cilju smanjenja poreskog opterećenja rada. Osim ovog sastanka, predstavnici UPCG su imali sastanak i sa drugom delegacijom MMF-a, na temu poreskog sistema i stanja na tržištu rada“, navodi se u saopštenju Unije poslodavaca Crne Gore.

Oni navode da raduje činjenica da su predstavnici MMF-a u izjavi Misije o konsultacijama za 2018. u vezi sa Članom IV, ocijenili da je Crna Gora uradila dosta u procesu fiskalnog prilagođavanja ali da se mora više raditi na rješavanju kratkoročnih i srednjoročnih izazova kako bi se postigli viši nivoi inkluzivnog rasta i smanjili nivoi ekonomskih osjetljivosti. 

Takođe su kazali da ih u UPCG posebno raduje što se u ovom izvještaju posebno napominje da Crna Gora u narednom periodu mora da radi više u sledećim oblastima, na koje UPCG već duže vrijeme uklazuje: prilagođavanje poreskog sistema sa ciljem da bude  kompatibilniji sa rastom tako što će se oporezivanje rada smanjiti i više oslanjati na druge oblike oporezivanja, reforme tržišta rada sa ciljem smanjenja neformalne ekonomije i strukturne nezaposlenosti, te rast produktivnosti kroz unapređenje poslovnog ambijenta i vladavine prava.

„Takođe, UPCG raduje i ocjena ministra finansija Darka Radunovića da su postojeća opterećenja na rad visoka i nekonkurentna, naročito jer ista govori u prilog podacima iz analize koju je UPCG nedavno sprovela, a koja pokazuje da Crna Gora ima najnižu minimalnu zaradu i, istovremeno, najoporezovanije i najopterećenije poslodavce u regionu. U tom smislu, UPCG očekuje da navedena ocjena, kao i najave saopštene na zajedničkoj konferenciji šefa Misije MMF-a za Crnu Goru, ministra finansija i guvernera CBCG, šalju određene pozitivne signale koji govore o mogućoj spremnosti Vlade za preduzimanje konkretnih mjera usmjerenih na pružanje podrške snaženju preduzetništva, a posebno malih i srednjih preduzeća“, saopšteno je.

U cilju ekonomskog i socijalnog razvoja Crne Gore, UPCG navodi da će i unarednom periodu biti odgovoran i konstruktivan partner socijalnim partnerima – Vladi i Sindikatu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.