Mekluni: Crnogorke obrazovanije i rade više, muškarci bolje plaćeni
Fiona Mekluni

Promjene da krenu od obrazovanja

Mekluni: Crnogorke obrazovanije i rade više, muškarci bolje plaćeni

Na Međunarodni dan žena, Sistem Ujedinjenih nacija poziva na promjenu svijesti o rodnim ulogama, na čemu je važno raditi od najranijeg djetinjstva, kroz institucije obrazovnog sistema.

Iz Sistema UNa u Crnoj Gori upozoravaju da tokom minulih decenija, način na koji obilježavamo Dan žena kao da je izgubio svoj originalni smisao.

"Umjesto da tog dana slavimo prava koje su žene mukotrpnom borbom stekle, uključujući pravo glasa, jednaka prava na obrazovanje, rad i zdravstvenu zaštitu, praznik se u dobroj mjeri pretvorio u slavljenje majčinstva – u dan u kojem brižnu ulogu žene, naročito ulogu majke, bake i supruge, slavimo poemama, ružama i parfemima", navode u saopštenju.

Dodaju da je uvažavanje roditeljske uloge žene od neprocjenjive vrijednosti, ali slaveći samo „majke“ pitaju da li potcjenjujemo ulogu muškarca kao roditelja?

"Muškarci su često prepoznati kao „hranitelji“ porodice a njihova roditeljska uloga biva donekle zanemarena. Rodna ravnopravnost podrazumijeva jednake uloge za oba roditelja u odgoju djece i brizi o njima, korišćenje porodiljskog odsustva za oba roditelja, kao i jednak doprinos obavljanju kućnih  poslova", ocjenjuju iz Sistema UNa.

„Rad za žene i za muškarce u Crnoj Gori je veoma različit“, kaže Fiona Mekluni, Stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori.

Citirajući istraživanje UNDP iz 2012. godine, Mekluni navodi da žene u Crnoj Gori rade u prosjeku 3,5 sati više od muškaraca dnevno, imajući u vidu njihovu brigu o porodici. 

„Paradoks da su mlade žene obrazovanije od mladih muškaraca, a da su muškarci bolje plaćeni za isti posao, snažan je pokazatelj da nešto mora da se mijenja“ – naglašava Mekluni.

Iz Sistema UNa poručuju da je obrazovanje pravo mjesto gdje ta promjena treba da počne.

"Uvođenjem rodno senzitivnih obrazovnih programa koji, još od najranijih obrazovnih ciklusa, uče najmlađe da jasno prepoznaju rodne uloge u porodici i u partnerskim odnosima, da prepoznaju nasilje i da adekvatno odgovore; programi koji promovišu učešće djevojčica u svim sportovima i u oblastima u kojima dominiraju dječaci a koje su često povezane sa poslovima u kojima su bolje plaćeni muškarci, kao što je npr. inženjerstvo, IT tehnologije, i sl.", dodali su.

„Obrazovni sistem ne bi trebalo da prenosi rodne stereotipe, nepisana pravila koja onemogućavaju djevojčice da ostvare svoj puni potencijal, već da se, od predškolskog uzrasta pa nadalje fokusira na pružanje djevojčicama i dječacima jednakih mogućnosti za razvoj“ – kazala je Mekluni.

Na Međunarodni dan žena, Sistem UN u Crnoj Gori poziva na povećanje napora i ulaganja u osnaživanje djevojčica i žena kroz obrazovni sistem kako bi im bilo omogućeno da ostvare svoje potencijale.

Apelujemo da se suština obilježavanja 8. marta i pokreta za ženska prava prenese djeci još od najranijeg doba njihovog razvoja.

Na taj način, poručuju,Crna Gora će doprinijeti ostvarenju Ciljeva održivog razvoja, konkretno cilja 5 koji predviđa punu rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i djevojčica, kao i ubrzanju pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.