Irinej: Dobar predlog za promjenu imena SPCa, ne selim se na Kosovo
Patrijarh Irinej

Irinej: Dobar predlog za promjenu imena SPCa, ne selim se na Kosovo

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej ocijenio je da je predlog novog ustava SPC koji predviđa da se imenu crkve doda odrednica Pećka patrijaršija "veoma dobar" jer se time kako je rekao, SPC vezuje za Kosovo i Metohiju

"Vidim to kao veoma dobar predlog. Volio bih da bude prihvaćen, zašto da ne, radi se o našoj istoriji, prošlosti i crkvi", kazao je patrijarh za današnji Kurir.

Upitan da li promjena naziva Srpske pravoslavne crkve podrazumijeva preseljenje njenog poglavara iz Beograda u Peć, Irinej je rekao da se patrijarh ne može preseliti u Peć, odnosno da Beograd ostaje administrativni centar.

"Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gdje su bili patrijarsi, arhiepiskopi i bez obzira na to što je bilo, ostaje istorijski centar naše crkve", kazao je patrijarh SPC.

Komentarišući najavljenu promjenu procedure izbora patrijarha koja podrazumijeva uvođenje tajnog glasanja vladika uz obaveznu dvotrećinsku većinu, Irinej je kazao da bi više volio da ostane dosadašnja praksa "apostolskog žrijeba" po kojoj je patrijarh biran nasumičnim izborom jedne od tri koverte sa imenima kandidata.

Večernje novosti prenijele su ranije da predlog novog ustava Srpske pravoslavne crkve (SPC) predvidja da zvanični naziv SPC ubuduće bude "Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija".

Novina je i da procedura izbora patrijarha bude pojednostavljena i da se crkveni poglavar bira na tzv. Izbornom saboru tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.