Najbogatiji čovjek na svijetu živi sasvim običnim životom, a evo kako je u garaži započeo posao
Foto: Profimedia

Osnivač Amazona

Najbogatiji čovjek na svijetu živi sasvim običnim životom, a evo kako je u garaži započeo posao

Džef Bezos, osnivač Amazona prvi je milijarder čije je bogatstvo prešlo 100 milijardi dolara, pokazala je Forbsova lista najbogatijih ljudi. Bezos bilježi i vrtoglavi skok sa prošlogodišnjih procijenjenih 39.2 milijarde, na 112 milijardi, što je najveći skok bogatstva otkad se objavljuje ta lista.

A ko je ustvari najbogatiji čovjek na svijetu Džef Bezos? On nije naslijedio nikakvo bogatstvo, nego je kako se kaže "self mejd milijarder", koji je sve sam stvorio i zaradio.

Rođen je 1964. godine u Albukerkiju, a majka ga je rodila kao tinejdžerka koja se nakon godinu dana rastala od njegovog oca i udala za kubanskog imigranta.

Foto: Profimedia

Od malih nogu Bezos je pokazivao veliki interes za elektroniku pa je u porodičnoj garaži provodio puno vremena stalno nešto praveći. U tinejdžerskom uzrastu se preselio kod oca u Majami gdje se još više razvila njegova ljubav prema računarima, a već u srednjoj školi pokrenuo je ljetnji kamp za obuku mlađih školaraca pod nazivom Drim Institute (Institut za snove), prenosi Kurir.

Nakon što je diplomirao elektro-inženjering 1986. godine, zaposlio se na Volstritu, a ubrzo je postao i najmlađi potpredsjednik investicione firme D.E. Šou gdje je upoznao svoju suprugu Mekenzi.

Foto: Profimedia

Važan korak u karijeri je napravio 1994. godine kada napušta siguran i uspješan posao, i seli se u Sijetl gdje pokreće prvu internet knjižaru. Kancelariju je napravio u garaži gdje je zajedno sa prvim zaposlenima počeo da razvija seftber. Posao je išao tako dobro da su se ubrzo proširli na cijelu kuću i pokrenuli Amazon 1995. godine.

Ali, priča s Amazonom nije odmah krenula odlično, pa je prvih šest godina Bezos jedva opstajao finansijski, zaduživao se i jedva spajao kraj sa krajem. Ipak, nije želio da odustane od svog sna, što mu se na kraju i isplatilo, jer je Amazon postao vodeća kompanija ne samo za prodaju knjiga, nego gotovo svega. 

Foto: Profimedia

Zanimljiv je podatak da i danas najbogatiji čovjek na svijetu umjesto stola koristi vrata s drvenim nogama. Naime, kada je pokretao Amazon to je učinio uz pomoć novca koji su uštedjeli njegovi roditelji, a kako nije imao novca, stolove svojim radnicima i sebi napravio je korišćenjem vrata na koja je fiksirao drvene noge.

Iako privatan život skriva od javnosti, u jednom intervjuu je otkrio da se nikad ne odriče spavanja i da spava najmanje osam sati, a budi se bez alarma.

Svako jutro ima ritual: zajednički doručak sa svojom ženom, književnicom Mekenzi Bezos. Kako je rekao, jutarnji sati su uvijek rezervisani za porodicu pa tako nikad ne zakazuje poslovne sastanke rano ujutro. Generalno, kako je priznao, ne voli sastanke, pa tako u prosjeku s Amazonovim investitorima razgovara samo 6 sati godišnje.

A izgleda da je najbogatiji čovjek poprililno štedljiv, pa je tako priznao da kada zakazuje poslovni sastanak ima uvijek jedno pravilo, a to je da nikad ne odabere mjesto gdje dvije pice ne bi mogle da nahrane sve.

Rekao je i da kući nakon večere uvijek opere sudove, pa se našalio i da je to super seksi stvar.

Kada su se Džef i Mekenzi upoznali u investicionoj kompaniji, ona je bila istraživač, a on potpredsjednik pa ju je Bezos zapravo intervjuisao kada je došla na razgovor za posao.

"Mislim da je moja supruga sposobna, pametna, mudra i zgodna, ali imao sam sreće što sam vidio njenu biografiju prije nego što sam je upoznao, pa sam tačno znao kakvi su joj rezultati testa", našalio se Bezos jednom prilikom.

Iako u poslu važi za škrtu osobu pa i tiranina, privatno je druga osoba, otkrila je njegova žena koja ga je opisala kao društvenu osobu koja obožava da se druži i upoznaje nove ljude.

Džef obožava da svojoj ženi priređuje iznenađenja poklonima pa joj često kupuje odjeću.

"Ponekad je nazovem i pitam koja ti je veličina toga i toga, na šta ona pita zašto. Ja joj kažem "ne tiče te se, a to je uvijek nasmije i oduševi".

Mekenzi, koja je pisac i asistent na fakultetu, uvijek svoje radove prvo daje Bezosu da ih pročita. Do prije nekoliko godina je njihovo četvoro djece u školu i Bezosa na posao vozila u njihovoj staroj "hondi akord" iz 1996. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.