EU kritikuje poreske politike sedam članica
Ilustracija

EU kritikuje poreske politike sedam članica

Evropska komisija kritikovala je danas sedam članica EU zbog "agresivnih" poreskih politika osmišljenih da na uštrb drugih privuku multinacionale kompanije.

Komisija je kritikovala Belgiju, Kipar, Mađarsku, Irsku, Luksemburg, Maltu i Holandiju, navodeći da njihove poreske politike podrivaju integritet jedinstvenog tržišta EU.

"Te prakse imaju potencijal da podriju pravičnost i izjednačenost na našem unutrašnjem tržištu i povećavaju teret poreskih obveznika u EU", rekao je komesar EU zadužen za poreze Pjer Moskovisi.

On je rekao da se mora obezbijediti da pravično oporezivanje postane pravilo bez izuzetka.

Moskovisi je negirao da neka od članica EU funkcioniše kao poreski raj, ali i rekao da imenovane zemlje treba da poprave djelove svojih poreskih sistema koji podrivaju kredibilitet EU.

Kritika sedam zemalja je uslijedila poslije navoda da su neke od njih iskoristile svoje poreske sisteme da privuku međunarodne korporacije kao što su Amazon, Fejsbuk (Facebook) i Starbaks (Starbucks) nudjenjem nižih poreskih stopa.

Jedan od najpoznatijih takvih slučajeva tiče se Epla. Evropska komisija je 2016. zaključila da je Irska omogućila najvećoj svjetskoj kompaniji po tržišnoj vrijednosti da plaća manje nego druge kompanije. Epl je, prema tim navodima, 2014. platio korporativni porez po stopi od 0,005 odsto.

Komisija je naložila Irskoj da naplati porez Eplu za period od 2003. do 2014. u vrijednosti od oko 13 milijardi eura, ali su se i Epl i Irska žalili na tu odluku.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel rekao je da je kritika neosnovana i da je protivna dugoročnim interesima EU.

"Mislim da princip EU nije da se jedna zemlja stavlja nasuprot druge", rekao je Betel i dodao da je efikasnije prvo razgovarati s nekom zemljom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.