Preko 33 miliona za zapadni Balkan od Norveške
Ilustracija

Udvostručili razvojnu pomoć

Preko 33 miliona za zapadni Balkan od Norveške

Norveška gotovo udvostručuje razvojnu pomoć za zapadni Balkan - od 175 miliona norveških kruna (18,2 miliona eura) u 2017. godini, povećava na 319 miliona kruna (33,1 milion eura) u 2018. godini.

U dokumentu posvećenom norveškoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici objavljenom prošle godine, Vlada je objavila da će povećati pomoć za promociju stabilnosti, demokratije i razvoj u susjednim područjima.

Evropska unija i jedan broj pojedinačnih evropskih zemalja u ovom trenutku takođe pojačavaju fokus na zapadni Balkan.

Sve zemlje primatelji u regionu žele članstvo u EU.

Evropska komisija je 6. februara predstavila ambicioznu Strategiju za proširenje Unije, uključujući i zapadni Balkan.

"Zemlje zapadnog Balkana moraju provesti opsežne reforme kako bi mogle jamčiti demokratiju, jačanje vladavine prava, otvarati nova radna mjesta i postići ekonomski i društveni napredak. One trenutno spadaju u najsiromašnije zemlje u Evropi, u nekima je čak nezaposlenost mladih do 60 posto. Od vitalne je važnosti da ove zemlje uspiju u svojim naporima kako bi ponovno mogle doprinositi razvoju, saradnji i sigurnosti u Evropi. Ovo će biti i u interesu Norveške i Evrope u cjelini", izjavila je ministarka vanjskih poslova Ine Eriksen Soreide.

Norveška pomoć je namijenjena poboljšanju saradnje i pomirenja u regiji, ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta, dobrom upravljanju i borbi protiv korupcije, zaštiti manjina i jačanju civilnog društva, prenosi Fena. 

Prioriteti se razlikuju od zemlje do zemlje, zavisno o njenim potrebama i prioritetima drugih donatorskih zemalja i EU-a.

Norveška pomoć se temelji na pojedinačnim prioritetima zemalja primatelja te će biti usklađena s učešćem drugih zemalja donatora i EU-a.

Jedan dio sredstava bit će dodijeljen programima koji će se finansirati u saradnji s drugim donatorima, među koje spada i EU.

Norveška sredstva su dostupna za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Jedan dio sredstava biće dodijeljen regionalnim projektima koji uključuju dvije ili više zemalja, saopšteno je iz ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu.

Al Džazira

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.