Vuksanović: Želim biti predsjednik svih građana
Draginja Vuksanović

Prva dama predsjednički kandidat

Vuksanović: Želim biti predsjednik svih građana

Sama činjenica da će crnogorski građani na predstojećim predsjedničkim izborima moći da zaokruže ime jedne dame dovoljna je da kandidaturu Draginje Vuksanović, predsjedničke kandidatkinje Socijaldemokratske partije, smatramo istorijskom.

Ukoliko joj se pridruži i Milica Pejanović Đurišić, kao jedno od imena koje figurura kao potencijalni predsjednički kandidat DPSa, moguće je i da je Crna Gora zrela za žensko liderstvo.  

“Crna Gora želi da bude dio integracionih procesa i samim tim mora da bude spremna da otvori i prostore dalje društvene modernizacije i emancipacije. Regionalna iskustva pokazuju (Hrvatska , Srbija) da se kroz žensko liderstvo društva mogu kretati naprijed i to su svakako pozitivni pomaci za naše, ipak, tradicionalne sredine. Sa druge strane, kroz dosadašnju karijeru profesorice ili poslanice, na sve izazove koji su se pojavljivali sam odgovarala uvjerena u svoje kvalitete kao osobe, a ne kao predstavnice ženskog roda. Ipak činjenica da prvi put u svojoj istoriji građani Crne Gore imaju priliku da dobiju predsjednicu nagovještava da smo kao društvo spremni da, kao što sam već rekla, po uzoru na svoje najbliže okruženje napravimo i tu vrstu iskoraka.” kaže za Kodex predsjednička kandidatkinja SDPa, Draginja Vuksanović.

Crna Gora je, baš kao i zemlje regiona, društvo opterećeno posljedicama tranzicije koja nikako da se završi. Tom društvu, smatra Vuksanović, potrebna je promjena koju će osjetiti svi u Crnoj Gori. To će joj biti i osnovna poruka građanima.  

“Naša je obaveza da na ovim izborima afirmišemo ideju promjena u Crnoj Gori. Stoga, ovi izbori nijesu usmjereni protiv bilo koga. Nema spora o tome da su promjene potrebne i nužne. Nema spora da je vrijeme naš saveznik, i da nakon predsjedničkih izbora svi možemo da očekujemo talas promjena na svim nivoima. Želim slobodnu državu, dostojnu svih žrtava naših predaka, u kojoj će dobro da žive svi, a ne nekolicina privilegovanih pojedinaca. Zato je primarni zadatak na ovim predsjedničkim izborima da vratimo državu njenim građanima.” poručuje Draginja Vuksanović.

draginjavuksanovic

Crna Gora je, svjedoci smo, podijeljeno društo čije podjele, umjesto da se prevazilaze, ili opstaju ili stvaraju neke nove podjele. Vuksanović poručuje da su predsjednički izbori prilika da se podjele prevaziđu a građani dokopaju slobode.

“Ovi izbori su za slobodu svih njenih građana. Ovo su izbori na kojima moramo ojačati građansko biće Crne Gore. Crna Gora danas mora biti dom svih njenih građana – kako onih koji su podržali njenu nezavisnost tako i onih koji su tada bili na drugoj strani, ali danas Crnu Goru doživljavaju svojom državom. Želim da okupljam sve one koji žele dobro Crnoj Gori. Predsjednik mora da bude simbol okupljanja, neko ko gradi mostove i dogovore. Jedino tako može doprinijeti da se rješavaju nagomilani problemi, politička i ekonomsko-socijalna kriza. Želim da budem predsjednica svih građana i tražim podršku građana kojoj god partiji pripadali.” zaključuje razgovor za Kodex Draginja Vuksanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.