One vladaju Evropom!
Angela Merkel, čelična lady” Evrope

Najuticajnije žene Starog kontinenta

One vladaju Evropom!

Žene u devet zemalja Evrope obavljaju funkciju predsjednice ili premijerke države, a i vanjsku politiku Evropske unije (EU) sprovodi žena.

Velika Britanija, Njemačka, Norveška, Litvanija, Estonija, Rumunija, Hrvatska, Srbija i Malta su devet zemalja u kojima su žene izabrane za predsjednice ili premijerke, a vanjsku politiku EU sprovodi visoka predstavnica Federika Mogerini.

 Merkel, nova ”Čelična lady” Evrope 

Fizičarka Angela Merkel (64), poznata i kao nova ”čelična lady” Evrope, od 2005. godine obavlja funkciju njemačke kancelarke i ima značajnu ulogu u kreiranju politike Evropske unije, piše agencija Anadolija.

AngelaMerkelfotoBeta

Merkelova ima značajnu ulogu u kreiranju politike EU

Merkel je žena koja je najduže obavljala funkciju premijerke jednoj evropskoj zemlji ostavivši iza sebe Margaret Tatčer koja je od 1979. do 1990. godine bila premijerka Velike Britanije.

Njemačka kancelarka je 12 puta bila Forbsovoj listi najuticajnijih žena na svijetu.

Mej, svojevrsna kandidatkinja za krojenje budućnosti Velike Britanije 

Tereza Mej je druga premijerka Velike Britanije. Prije nje, tu čast je imala Tačer. Mej vodi proces napuštanja Evropske unije (Bregzit) kojoj se Velika Britanija pridružila 1973. godine i time na određeni način kroji budućnost zemlje.

terezamej

Tereza Mej

Diplomirala je na Univerzitetu Oksford, a 62-godišnja Mej funkciju britanske premijerke obavlja od 11. jula 2016. godine.

Mogerini, ”lice” vanjske politike EU 

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federika Mogerini jedna je od najuticajnijih političarki u Evropi.

Mogerini, od 2014. godine obavlja funkciju visoke predstavnice, a ranije je bila najmlađa ministrica vanjskih poslova Italije, podsjeća AA.

mogerini

Federika Mogerini

Osim toga, kada je riječ o vanjskoj politici, nastoji uspostaviti balans između različitih nacionalnih interesa 28 članica.

Liderke sjeverne Evrope 

Na čelu Norveške i Estonije, takođe se nalaze žene.

Erna Solberg (57) je druga premijerka Norveške, koja se na toj funkciji nalazi od 2013. godine, a prošle godine je dobila i drugi mandat. Ranije je obavljala različite funkcije u lokalnoj upravi, a u središtu pažnje javnosti našla se njena migrantska politika.

68264734

Erna Solberg

Solberg je poznata po antimigrantskom stavu, kao i barijeri podignutoj na norveško-ruskoj granici kako bi se spriječio ulazak migranata u zemlju.

Kersti Kaljulaid (49), koja je prva predsjednica Estonije, poznata je po liberalnoj politici.

87904a728f7211e6af597ad1937f51f21280x720

Kersti Kaljulaid, foto:AFP

Kaljulaid, koja dok nije izabrana na poziciju predsjednice nije bila posebno popularna u zemlji, pridaje veliku pažnju komunikaciji i dijalogu sa narodom Estonije.

Gribauskajte, ”čelična magnolija” Litvanije 

Dalija Gribauskajte, prvi put za predsjednicu Litvanije izabrana je 2009. godine, a reizabrana je 2014. godine.

Ova 62-godišnjakinja radila je i u Evropskoj komisiji, a pažnju je privukla reformama u budžetu Unije.

1113926361

Dalija Gribauskajte

Gribauskajte, poznata po ulozi u ekonomskom rastu Litvanije, ali i antiruskim stavovima, prozvana je ”čeličnom magnolijom“.

 Koleiro Preca, najmlađa predsjednica Malte 

Mari-Luiz Koleiro Preca (60) od 2014. godine je predsjednica Malte. Ujedno je najmlađa osoba koja obavlja funkciju predsjednika te zemlje i druga je žena na toj poziciji.

b7ab07cac5970780b921a7333ec4f9ff130ecea61467993071577fcbef620x348

Koleiro Preca

Pretpostavlja se da će Koleiro Preca, čiji predsjednički mandat ističe 2019. godine, biti kandidatkinja za mjesto predsjednice Evropskog parlamenta.

Još kao 16-godišnjakinja počela se interesovati za politiku.

 Liderke na Balkanu 

Žene su i na čelu balkanskih zemalja ili njihovih vlada Rumunije, Hrvatske i Srbije.

Viorica Dancila je krajem januara postala prva premijerka Rumunije, a ova 55-godišnjakinja ima bliske veze sa Evropskim parlamentom i Evropskom komisijom.

vioricadancilafb094717000939750081219700

Viorica Dancila

Prva premijerka Srbije je Ana Brnabić, koja je na tu funkciju došla u julu 2017. godine. Zalaže se za članstvo Srbije u EU.

anabrnabicnaled

Ana Brnabić

Kolinda Grabar-Kitarović je 2015. godine izabrana za prvu predsjednicu Hrvatske. Ujedno je i najmlađa osoba koja je izabrana na tu poziciju.

KolindaGrabarKitarovi

Kolinda Grabar-Kitarović

Grabar-Kitarović je ujedno i prva žena u istoriji NATO-a koja je obavljala dužnost pomoćnice generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju, piše Anadolija.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.