Političke partije potrošile 1,3 miliona više nego što su prihodovale
Foto: PR Centar

Politički subjekti sve više vode računa kako će sastaviti finansijski izvještaj

Političke partije potrošile 1,3 miliona više nego što su prihodovale

Političke partije u Crnoj Gori su u 2016. godini potrošile million i 300 hiljada eura više nego što su prihodovale, a politički subjekti sve više vode računa kako će sastaviti finansijski izvještaj i prezentovati ga nadležnim državnim organima i javnosti.

To je saopšteno na pres konferenciji Državne revizorske institucije (DRI) na kojoj je predstavljen Zbirni izvještaj o reviziji Godišnjih finansijskih izvještaja političkih subjekata za 2016. godinu.

Član Senata DRI, Nikola N. Kovačević, kazao je da je 30 revidiranih političkih subjekata u 2016. godini ukupno prihodovalo deset miliona 159 hiljada eura.

“Od navedenih prihoda, 84,48 odsto odnosi se na prihode ostvarene iz budžeta Crne Gore i budžeta lokalnih samouprava, dok se na prihode iz privatnih izvora i ostale prihode odnosi 15,52 odsto”, pojasnio je Kovačević.

Od ukupnih prihoda, kako je rekao, iznos od sedam miliona 594 hiljade eura odnosi se na prihode za finansiranje redovnog poslovanja političkih subjekata.

“Iznos od dva miliona 564 hiljade eura se odnosi na prihode za finanisranje izbornih kampanja”, naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, revidirani politički subjekti su u 2016. godini ostvarili troškove u ukupnom iznosu od 11 miliona 442 hiljade eura.

“Potrošili su million i 300 hiljada eura više nego što su prikupili. Od ukupnih troškova iznos od sedam miliona 198 hiljada eura odnosi se na finansiranje troškova redovnog poslovanja, dok se iznos od četiri miliona 243 hiljade odnosi na troškove izbornih kampanja. Za izborne kampanje je prikupljeno malo više od dva i po miliona, a potrošeno je preko četiri miliona i 200 hiljada eura”, rekao je Kovačević.

dri13

Foto: PR Centar

Revizijom je, kako je kazao, utvrđeno da politički subjekti nisu dokumentovali ili da su neadekvatno dokumentovali troškove u iznosu od 93 hiljade eura.

“Revidirani politički subjekti su gotovinski, iz blagajne isplatili iznos od preko million eura, što čini preko devet i po odsto ukupnih troškova”, pojasnio je Kovačević.

On je naveo da su revidirani politički subjekti, u poslovnim knjigama na kraju 2016. godine, iskazali neizmirene obaveze u iznosu od dva miliona 566 hiljada eura.

“Od ukupno neizmirenih obaveza, na Novu srpsku demokratiju odnosi se iznos od million i 36 hiljada eura ili 40,56 odsto, Socijalistička narodna partija više od 338 hiljada eura ili 13,25 odsto, Demokratska Crna Gora preko 200 hiljada eura ili 7,85 odsto, Demokratska partija socijalista 188 hiljada eura ili 7,36 odsto”, kazao je Kovačević.

On je istako da subjekti revizije, vođenje poslovnih knjiga ne obezbjeđuju na jedinstven način i iskazivanje finansijskih transakcija vrše po različitim računovodstvenim načelima što, kako je kazao, otežava rad političkih subjekata i vršenje revizije.

“Mi od Ministarstva finansija tražimo da propiše jedinstveno načelo za političke subjekte, ne ulazeći u to za koje će se načelo Ministarstvo opredijeliti”, objasnio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, 14 revidiranih političkih nije shodno članu 37 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja dostavilo Godišnje finansijske izvještaje za 2016. godinu dok, kako je rekao, četiri politička subjekta izvještaje nisu dostavili u zakonskom roku.

“Takođe je utvrđeno da tri subjekta revizije nijesu pripremili godišnji finansijski izvještaj u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja. Četiri revidirana subjekta nisu shodno članu 38 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja donijeli Finansijski plan i Program rada za 2016. godinu, a 12 političkih subjekata nije realno planiralo prihode i troškove”, naveo je Kovačević.

On je istakao da je određeni broj političkih subjekata nastupao kao konstituent Koalicije na parlamentarnim i lokalnim izborima, a s obzirom da, kako je objasnio, koalicije nemaju status pravnog lica “ostaje otvoreno pitanje evidentiranja i izmirivanja obaveza”.

Kovačević je kazao da je DRI dala predlog za izmjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i preporuku nadležnom skupštinskom odboru.

“Ovaj predlog za izmjenu Zakona smo prije sedam, osam mjeseci slali na ruke predsjednika parlamenta sa inicijativom da se pristupi izmjeni Zakona i ispravljanju određenih pravnih praznina, koji u njemu postoje”, naveo je Kovačević.

On smatra da je potrebno Zakonom definisati status sopstvenih sredstava, koje politički subjekti koriste za izborne kampanje.

“Iako Zakonom o finanisranju političkih partija, sopstvena sredstva nisu predviđena kao izvor fianansiranja izbornih kampanja, većina političkih subjekata koristi sopstvena sredstva i po našem mišljenju prelazi zakonom predviđeni limit za finansiranje izbornih kampanja”, rekao je Kovačević.

On smatra da je potrebno Zakonom utvrditi pravni status nevladinih organizacija i grupe birača, koji učestvuju u izborima kao politički subjekti.

Kovačević je kazao da se odredbama člana 43 Zakona o finanisranju političkih subjekata i izbornih kamapanja ograničava samostalnost i nezavisnost DRI u izboru subjekata revizije.

“To je u suprotnosti sa člaom 9 Zakona o DRI kojim je definisano da Institucija samostalno odlučuje o subjektima revizije, predmetu, obimu i vrsti revizije, vremenu i načinu njenog vršenja”, istakao je Kovačević.

On je kazao da postoji osjetan pomak u izvještavanju političkih subjekata u posljednjih pet, šest godina, ali da i dalje, kako je rekao, kod nekih političkih subjekata postoje problemi u izvještavanju.

“To se najčešće odnosi na manje političke subjekte. Veliki politički subjekti itekako vode računa kako će sastaviti finansijski izvještaj i prezentovati ga nadležnim državnim organima i javnosti. Čini mi se da je sud javnosti počeo da djeluje i sve više postoji bojazan političkih subjekata od toga kakvo će mišljenje dobiti od DRI”, rekao je Kovačević.

Na pitanje novinara koji politički subjketi su dobijali negativno mišljenje na političke izvještaje tri godine za redom, Kovačević je kazao da su to Liberalna partija, Bošnjačka stranka, Crnogorska demokratska unija, Demokratska partija iz Ulcinja i Socijalistička narodna partija.

“A gotovo sve partije, neke manje, a neke više, su nakon dostavljanja preliminarnog izvještaja i njegovog izjašnjenja dostavljali dodatnu dokumentaciju”, kazao je Kovačević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.