Studenti akademija u posjeti CERN-u: Stvaraju kreativnu sinergiju između umjetnosti i nauke
Foto: Gov.me

Art@CMS Montenegro radionica

Studenti akademija u posjeti CERN-u: Stvaraju kreativnu sinergiju između umjetnosti i nauke

Studenti Lidija Martinović, Jelena Šoškić, Iva Kasalica, Nemanja Popović, Kristina Kusovac trenutno borave u studijskoj posjeti CERN-u u okviru Art@CMS Montenegro radionica, koje Ministarstvo nauke organizuje u saradnji sa akademijama na Cetinju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke studente predvodi doc. dr Vuk Vuković sa Fakulteta dramskih umjetnosti, odsjek: Produkcija digitalnih i interaktivnih medija.

U okviru posjete mladi umjetnici se upoznaju sa projektom CMS, jednim od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u.

"Osnovni cilj Art@CMS programa je podsticanje dijaloga između naučne zajednice CMS-a i mladih umjetnika radi većeg razumijevanja istraživanja fizike čestica i njegovog doprinosa obrazovanju i društvu. Cilj je da se angažuju mladi umjetnici koji mogu doprinijeti stvaranju kreativne sinergije između umjetnosti i nauke. Dajući odgovor na maksimu „da nauka otkriva, a umjetnost stvara“ osnovna namjera Art@CMS Montenegro radionica je produkovati i realizovati kvalitetne i umjetnički inspirativne ideje i koncepte koje spajaju nauku i umjetnost", saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Ističe se da postoji mogućnost da se odabrani radovi razvijaju i kao dio praktične nastave, u saradnji sa predmetnim profesorima u toku ljetnjeg semestra 2017-2018, te predstave u okviru redovnih međunarodnih izložbi Art@CMS programa.

Radovi i projektne ideje studenata će takođe biti predstavljeni u okviru festivala „Otvoreni dani nauke“ koje Ministarstvo nauke Crne Gore planira da realizuje u oktobru 2018. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.