Tužilaštvo istražuje utvrde da li je Jauković imao pomagače ili podsterkače
Foto:Anadolija

Napad na ambasadu SAD u Podgorici

Tužilaštvo istražuje utvrde da li je Jauković imao pomagače ili podsterkače

Više državno tužilaštvo u Podgorici dostavilo je predmet o bombaškom napadu, a potom samoubistvu Dalibora Jaukovića (43), Specijalnom državnom tužilaštvu, saopšteno je “Vijestima” iz ta dva tužilaštva.

“U vezi pitanja koja se odnose na događaj kod Ambasade SAD u Podgorici, obavještavam vas da je Specijalnom državnom tužilaštvu, od strane Višeg državnog tužilaštva, dostavljen predmet na ocjenu, radi utvrđivanja da li u radnjama nekog lica postoje elementi bića krivičnih djela za koje je nadležno da postupa Specijalno državno tužilaštvo”, saopšteno je Vijestima iz Specijalnog tužilaštva. 

Iz Višeg tužilaštva su kazali da su predmet,  “nakon sprovedenih određenih mjera i radnji”, dostavili na nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu.  

Vijesti nezvanično saznaju da su u tužilaštvu posebno fokusirani da utvrde  da li je Jauković imao pomagače ili podsterkače. 

Dosadašnja istraga crnogorskog tužilaštva i policije nije pokazala da je Jauković  22. februara bombom napao američku ambasadu kao član neke za to formirane organizacije, rečeno je nezvanično Vijestima prošle sedmice iz tužilaštva i službi bezbjednosti. 

Isti izvori su rekli da se sa velikom sigurnošću može reći da je Jauković djelovao sam, ali da će istraga koja je u toku pokazati da li ga je neko na takav čin podstrekavao i na bilo koji način mu pomogao. 

Jauković je u dvorište ambasade bacio bombu M75 sa udaljenosti od pet-šest metara. Bomba nije nikoga od zaposlenih u ambasadi povrijedila, niti je napravila veću štetu u dvorištu. Nakon toga je  prešao ulicu i na poljani preko puta ambasade aktivirao drugu bombu i ubio se.

Jauković, učesnik rata na Kosovu 1999, bacio je bombu na ambasadu SAD u Podgorici tačno deset godina nakon što je zapaljena američka ambasada u Beogradu 2008. godine, neposredno poslije proglašenja nezavisnosti Kosova, a zatim drugom bombom sebi oduzeo život, podsjećaju Vijesti.

Policija je pretresom stana u kojem je Jauković živio sa majkom i bratom pronašla njegovo pismo u kojem se on, između ostalog, izvinio svima koji ga cijene. 

U tom pismu, koje je sada predmet vještačenja, napisao je i da neće biti “prevarant”. 

Cijelo pismo je konfuzno napisano i u njemu on piše da se protivi ulasku Crne Gore u NATO, koliko je ogorčen zbog toga i da će njegov napad na ambasadu biti njegov odgovor na bombardovanje Jugoslavije 1999.godine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.