U Kolumbiji zaplijenjeno više od pet tona kokaina
Ilustracija

U Kolumbiji zaplijenjeno više od pet tona kokaina

Više od pet tona kokaina zaplijenjeno je u Kolumbiji kod granice s Panamom, saopštilo je tamošnje Ministarstvo odbrane.

Ratna mornarica i policija su 5,2 tone kokaina zaplijenile u Urabi, području koje se smatra "sjedištem" glavnog narko-kartela "Klana del Golfo", navelo je Ministarstvo.

"Klan del Golfo" kojim komanduje Dario Antonio Uzuga- "Otonijel", najtraženiji je trgovac drogom u Kolumbiji. SAD za njegovo hapšenje nude pet miliona dolara nagrade.

Tu bandu su formirali pripadnici paravojnih formacija ekstremne desnice koji su se demobilisali 2006.

Na početku ih je bilo oko 4.000, a poslije vladine ofanzive pokrenute 2015. ih je ostalo oko 1.100, navelo je Ministarstvo, prenosi Beta.

Posljednje tri godine u Kolumbiji je zaplijenjeno više od 200 tona kokaina vrijednosti šest milijardi dolara.

"Otonijel", čija je banda uključena u iznudu novca i ilegalnu eksploataciju rudnika, izjavio je u septembru 2017. da je spreman da se preda.

Kolumbija je prvi svjetski proizvođač biljke koke, sirovine za farmaceutsku industriju, i za proizvodnju kokaina. U toj zemlji je 146.000 hektara plantaža koke, te je ona, prema podacima UN, u svijetu najveći proizvođač kokaina, s registrovanih 886 tona 2016. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.