Pronađena najstarija poruka u boci
Foto: Ilustracija

Papir štampan u Njemačkoj 12. juna 1886.

Pronađena najstarija poruka u boci

Poruka u boci stara 132 godine, a koja je početkom godine pronađena na plaži u Zapadnoj Australiji, potvrđena je kao najstarija pronađena poruka te vrste.

Bocu je u januaru ove godine pronašla Tonja Ilman šetajući plažom na ostrvu Vedž. Njen suprug Kim Ilman izjavio je da je supruga ponijela bocu jer je smatrala da će biti dobar dodatak polici za knjige, prenosi N1.

U boci je pronašla umotani papir štampan u Njemačkoj 12. juna 1886. godine, a njegovu autentičnost potvrdio je Muzej Zapadne Australije. 

Boca je bačena u Indijski okean s njemačke jedrilice "Paula" 1886. godine, 950 kilometara od australijske obale, kazao je Ros Anderson, radnik muzeja i pomoćnik kustosa za pomorsku arheologiju. 

U to vrijeme njemački brodovi su vršili 69-godišnji eksperiment koji je uključivao bacanje hiljada boca u vodu kako bi pratili okeanske struje. 

Na svakoj poruci zabilježene su koordinate broda, datum, naziv broda, što je pomoglo Andersonu da provjeri autentičnost poruke tako što je rukopis uporedio s primjercima koji su čuvani na brodu. 

Njegovo otkriće potvrdili su i stručnjaci Njemačke pomorske opservatorije. Prethodno je najstarija poruka u pronađena u boci bila stara 108 godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.