Ukoliko se pronalazite u ovim stavkama hitno vam je potreban odmor
Foto: Ilustracija

Pakujte kofere

Ukoliko se pronalazite u ovim stavkama hitno vam je potreban odmor

Bez obzira putujete li blizu ili daleko od kuće, započnite s planiranjem, ako primjećujete ovih pet znakova upozorenja - vaš će vam um, tijelo i duh zahvaliti.

1. Osjećate se tužno i potišteno

Za mnoge, i samo planiranje putovanja sama može pružiti uzbuđenje i razveseliti vas. Studija Američkog udruženja psihologa utvrdila je da su odmori vrijedni za smanjenje stresa jer uklanjaju ljude iz standardnih okruženja i rutine povezanih s tjeskobom i stresom, prenosi  Život i stil.

2. Dosadila vam je vaša rutina

Ako se osjećate kao da su vam dani magla pomiješana s monotonijom, vjerovatno i jesu, što čini put i odmor još važnijim za razbijanje rutine. Od podsticanja kreativnosti do stvaranja svježih ideja, multikulturalna iskustva korisna su za cijelo biće.

3. Imate problema sa spavanjem

Nemirne noći bez razloga zajednički su znak tjeskobe i napetosti. Bez obzira na to imate li veći problem u životu, odvojite vrijeme za 'poništavanje' unutrašnjeg sata. Osjećaćete se produktivnije, opuštenije i spremni za rješavanje svih stvari koje vam stoje na putu.

4. Ne možete se sjetiti kad ste posljednji put išli na prvi odmor

Ako je vaš pasoš pun prašine, svakako je vrijeme za ustajanje i odlazak - zbog vašeg zdravlja. Jedno je istraživanje otkrilo da samo iščekivanje odmora potvrđeno poboljšava raspoloženje. Orijentisana Framingham Heart Study dokazala je da žene koje najmanje dva godišnja idu na odmor, imaju osam puta manju vjerovatnoću za srčani udar, prema Health.com. Isto tako, časopis dodaje da su u istraživanju muškaraca s povišenim rizikom za bolest, oni koji nisu uzimali godišnji odmor. Imali su 32 posto veću vjerovatnoću da će umrijeti od srčanog udara.

5. Ne možete prestati maštati o 'tom mjestu'

Bilo da ste napunili svoje društvene mreže fotografijama ostrva, planina ili zemlje, vi ste jedina osoba od koje zavisi hoćete li tamo i stići.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.