Od malih boginja od početka godine oboljelo 14 osoba
Ilustracija

Najpogođenije grupe djeca ispod 5 godina

Od malih boginja od početka godine oboljelo 14 osoba

U Crnoj Gori je od početka godine registrovano 14 slučajeva obolijevanja od malih boginja - morbila, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Navodi se da je kod 12 slučajeva definitivna dijagnoza potvrđena u laboratorijama IJZ, dok su rezultati seroloških analiza kod dva slučaja, za koje postoji jasna epidemiološka povezanost i klinička slika, granični. 

Iz IJZ su kazali da su najveći broj oboljelih inficirani izvan Crne Gore ili su povezani sa uvozom virusa, njih 78 odsto, dok je kod preostalih epidemiološko istraživanje u toku. 

"Najpogođenije grupe su djeca mlađa od pet godina, a zatim odrasli stariji od 30 godina", kaže se u saopštenju. 

Iz Instituta su saopštili da deset oboljelih nije vakcinisano protiv malih boginja, dok za četiri odrasle osobe ne postoji podatak o ranije sprovedenoj vakcinaciji i najvjerovatnije nisu vakcinisani. 

Radi spriječavanja daljeg širenja oboljevanja, kako su naveli iz te zdravstvene ustanove, svi oboljeli su liječeni u nadležnim bolnicama i Kliničkom centru Crne Gore, pri čemu se trenutno na bolničkom liječenju nalaze tri pacijenta. 

Prema njihovim riječima, za dalje spriječavanje širenja oboljevanja u populaciji od posebnog značaja je vakcinacija protiv morbila. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.