NATO ove godine neće testirati sposobnosti crnogorske vojske
ilustracija

Nije dodijeljena snagama Alijanse za gotovost

NATO ove godine neće testirati sposobnosti crnogorske vojske

NATO ove godine neće testirati sposobnosti crnogorske vojske jer njeni pripadnici u godišnjim planovima nijesu dodijeljeni snagama Alijanse za gotovost.

To je Pobjedi saopšteno iz NATO-a u odgovoru na pitanje da li će Alijansa testirati crnogorsku vojsku ove godine, imajući u vidu da slovenački vojnici nijesu prošli standarde NATO, zbog čega je i načelnik Generalštaba podnio ostavku.

- NATO saveznici su sami odgovorni za svoje vojne snage kada je u pitanju ispunjavanje standarda koje su postavile Savezničke komandne operacije (ACO / SHAPE), koje nadgledaju sve misije, operacije i aktivnosti pod vođstvom NATO, saopštio je Pobjedi zvaničnik NATO.

Iz NATO objašnjavaju da se programi evaluacije vode na nacionalnoj osnovi.

- Jedino kada vojska iz zemlje članice podliježe procjeni NATO je onda kada je dodijeljena NATO snagama za gotovost, kao što su, na primjer, NATO snage za reagovanje i vođstvo pod nazivom Zajednička radna grupa vrlo visoke gotovosti (VJTF). Zbog toga su slovenačke snage testirale NATO evaluatori. Isti princip se primjenjuje i za crnogorsku vojsku. Ove godine nijesu dodijeljene nijednoj od snaga visoke borbene gotovosti NATO, kazano je iz NATO.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da svaka zemlja koja je članica ili partnerska zemlja NATO deklariše svoje jedinice zakoncept operativnih sposobnosti.

- Nakon toga se definiše šta ta jedinica mora da ima od opreme, šta mora da dosegne u standardu obuke, nakon čega se sprovode evaluacije. NATO evaluatori procjenjuju da li je jedinica sposobna, i tu nema skale ocjena. Ili je sposobna ili nije sposobna, rekao je Radić za Pobjedu.

On dodaje da svaka zemlja koja ima ambiciju da sarađuje sa NATO deklariše neke od svojih jedinica za koncept operatovnih sposobnosti. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.