Čanak: Srbiji je mjesto u NATO, a ne da bude ruska provincija
Nenad Čanak

Čanak: Srbiji je mjesto u NATO, a ne da bude ruska provincija

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da je Srbiji mjesto u NATO, a ne da postane ruska provincija okružena članicama te alijanse, kao i da su zemlji neophodne suštinske ustavne promjene.

Čanak je u pisanoj izjavi ocijenio da je vojna neutralnost bila moguća u vrijeme velike i snažne Jugoslavije, ali ne i danas, kada je, kako je naveo "puno onih koji su na nekom 'ruskom' platnom spisku", založivši se za ubrzanje evropskih integracija.

On je kazao da su sve poruke koje je iznio kao predsjednički kandidat u kampanji prije tačno godinu dana aktuelne i danas, a posebno ona da ne želi da učestvuje u politici koja mitovima daje prednost u odnosu na stvarnost, "medju kojima je i onaj da Kosovo nije nezavisno", ali i o nizu otvorenih pitanja sa kojima se Srbija suočava, a koji se ne rješavaju.

"Srbiju je napustilo više od 300 hiljada mladih, a oni koji ostaju se sele u nekoliko većih gradova u potrazi za poslom, najviše u Beograd", rekao je lider LSV.

Dodao je da je svim drugim manjim i većim mjestima širom Srbije zajedničko to da ih niko ništa ne pita.

Naveo je i da je Srbiji neophodna decentralizacija, da se mora spriječiti da penzioneri zavise od političke volje bilo koje vlasti, kao i da država mora da se više brine o nezaposlenim radnicima starijim od pedeset godina i da rješava probleme nejednakosti žena i muškaraca.

Prema njegovom mišljenju, Srbiji je potrebna i kvalifikovana radna snaga.

"Investicije ne traže samo praznu poljanu i komunalnu infrastrukturu, nego i kvalifikovane radnike. Mi nemamo vodoinstalatera i električara, obućara i krojača, a imamo nezaposlene hiljade diplomaca marketinga, menadžmenta", naveo je Čanak.

Zatražio je i da se Vojvodini vrati NIS, raskine Energetski sporazum i da se poljoprivredno zemljište ne prodaje strancima.

Upozorio je na loš odnos prema antifašističkoj tradiciji i ponovio da je Srbiji potrebna lustracija, podsjetivši na mračne devedesete.

"Srbiji ne treba novo lupanje u ratne bubnjeve, nego mir i u region i u Evropi", rekao je Čanak.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.